Групата участва в дискусии относно приемането на местни валути сред

...
Групата участва в дискусии относно приемането на местни валути сред
Коментари Харесай

БРИКС: Разширяването на съюза ще ускори дедоларизацията

Групата взе участие в полемики по отношение на приемането на локални валути измежду своите членове за трансгранични транзакции, като задачата е да се понижи зависимостта от щатския $.

Наскоро страните членки насочиха предложения към още шест страни за евентуално участие в алианса: Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Аржентина, Иран и Етиопия.

Въпреки това специалист в региона на финансите чака, че разширението на БРИКС може да форсира процеса на дедоларизация. Това би могло да докара до понижаване на потреблението на щатския $ за световни парични преводи, което евентуално може да накара обединението да се ангажира с търговия с други разрастващи се страни, употребявайки техните лични локални валути.  

Това развиване може да сложи щатския $ в неизгодно състояние, защото конкурентни валути навлизат на международните търговски пазари.

Сун Ци, изпълнителен шеф на Центъра за съветски и централноазиатски проучвания към Шанхайската академия за обществени науки, твърди, че разширението на БРИКС ще форсира самодейностите, ориентирани към понижаване на зависимостта от щатския $.

“ “, съобщи той в изявление за съветския информативен източник ТАСС.

Финансовият експерт уточни, че доста други разрастващи се страни намират новия търговски модел, препоръчан от БРИКС, за прелъстителен.  

“ “, изясни той.

Експертът уточни още, че идната 15-та среща на върха на БРИКС в Йоханесбург ще включва полемики за локалните валути.  

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР