Групата страни от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и

...
Групата страни от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и
Коментари Харесай

Стратегическа победа. БРИКС покани Иран, Саудитска Арабия и още 4 държави за свои членове

Групата страни от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка - предложения шест нови страни да станат членове на блока, оповестиха международните организации в четвъртък. Това са Аржентина, Египет, Иран, Етиопия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Решението за разширение на групата, известна като блок на разрастващите се стопански системи, пристигна в последния ден от на БРИКС. Тя стартира във вторник в Южна Африка.

" Това разширение на членoвете е историческо ", сподели президентът на Китай Си Дзинпин в четвъртък.

" Това демонстрира решимостта на страните от БРИКС за единение и развиване ", добави той.

От своя страна Мохамад Джамшиди, политическият заместител на президента на Иран Ебрахим Раиси, назова решението за покана към страната му " исторически ход ".

" Стратегическа победа за външната политика на Иран ", написа Джамшиди в обществената мрежа Екс, известна преди като Туитър.

Също в обява в Екс водачът на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал-Нахаян приветства изказването на БРИКС, като сподели, че неговата страна ще се причисли към " значимата група ".

Шестте страни ще могат да се причислят към блока от 1 януари 2024 година

Това е вторият път, когато БРИКС взема решение да се разшири. Блокът беше образуван през 2009 година от Бразилия, Русия, Индия и Китай като група от разрастващи се пазарни стопански системи. Южна Африка беше добавена като член през 2010 година

Към момента групата съставлява повече от 40% от международното население и към 26% от международната стопанска система.

Лидерите на БРИКС започнаха диалозите си в Йоханесбург във вторник вечерта, като с цел да се вземе решение е нужно утвърждението на всички членове. Единственият държавен водач, който взе участие виртуално в срещата, беше президентът на Русия Владимир Путин.

Причината е заповедта за арест, която беше издадена против него от Международния углавен съд (МНС) в Хага, поради хипотетични военни закононарушения в Украйна.

Южна Африка е страна по статута на МНС и в случай че той стъпи на нейна територия, е длъжна да го арестува. Преди срещата Рамафоса изиска от Хага изключение - да не би трябвало да задържа Путин, тъй като това би било еднакво на оповестяване на война, само че не получи утвърждение. Затова Москва беше представлявана от външния министър Сергей Лавров .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР