Групата на Европейската инвестиционна банка е вложила 494 млн. евро

...
Групата на Европейската инвестиционна банка е вложила 494 млн. евро
Коментари Харесай

За година ЕИБ е подкрепила с близо 1 млн. лв. в българската икономика

Групата на Европейската капиталова банка е вложила 494 млн. евро или почти 1 млн. лева в българската стопанска система през миналата 2022 година под формата на заеми, гаранции и задължения за дялово присъединяване. Половината отсредствата са ориентирани към вложения със „ зелен ” съставен елемент. Това регистрира вицепрезидентът на Европейската капиталова банка Лиляна Павлова.

С направените общи вложения в България групата на Европейската капиталова банка е подкрепила 7800 сдружения, а с това и над 130 хиляди работни места.

Като събитие 3 в 1 дефинира годишната конференция на групата на Европейската капиталова банка у нас, вицепрезидентът на финансовата институция Лиляна Павлова. Тя регистрира, че тази година се отбелязва 30-годишнината на Банката у нас, както и 10 години партньорство с фонд ФЛАГ. По време на събитието беше препотвърден и договорът, подписан с Фонда в края на 2022 година за заем от 40 млн. евро, с който да бъдат подкрепени вложения за градоустройствени усъвършенствания и възобновяване.

Павлова изрази вяра фонд ФЛАГ да се трансформира в първия настоящ общински климатичен фонд в страната.

Тя обърна внимание на част плановете у нас, които са получили поддръжка от Европейската капиталова банка.

Павлова регистрира, че през идващите месеци банката ще работи интензивно с българските институции по линия на стратегиите от Плана за възобновяване и резистентност, по които съветва българските управляващи.

Павлова посочи, че стартираният от България развой по предоговаряне на Плана за възобновяване няма да окаже изключително въздействие на активността, която Банката прави като съветник, защото са ангажирани основно в действия на Министерството на нововъведенията.

Лиляна Павлова разяснява, че това деяние е нещо рисково, като би трябвало да има солидни съществени аргументи за предоговаряне на задачите.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР