Групата “Europe, станала сензация в средата на 80-те години на

...
Групата “Europe, станала сензация в средата на 80-те години на
Коментари Харесай

Фронтменът на „Europe“ специално пред bTV за концерта си у нас: Ще бъде голямо шоу

Групата “Europe ”, станала сензация в средата на 80-те години на XX век, ще гостува в България това лято на „ Мидалидаре Рок Фест “. Следва изявление на Станчо Станчев с фронтмена на групата Джоуи Темпест.

Той е един от най-разпознаваемите рок гласове в света. Роден в Швеция като „ Rolf Magnus Joakim Larsson “ взема решение, че името му не е задоволително пробивно за рок звезда. Избира прякора си по пиесата на Шекспир - " Бурята " или на британски Tempest. Той е главен мотор и композитор на огромна част от шлагерите на групата " Europe ". Именно той основава песента " The Final Countdown ".

Europe Снимка: bTV

Три години след своето основаване, шведските музиканти от „ Europe “ съумяват да надвишават границите на личната си страна, даже континента с песента " The Final Countdown ", която става златна във Англия и челните места на всички чарт ранглисти в Съединени американски щати. 

Ще Ви върна в 1986 година , когато ставате интернационална сензация в над 25 страни . Разкажете ми по какъв начин останалите членове на групата одобриха вашата ария The Final Countdown . Има легенда , че китаристът Джон Нормън я отхвърля в началото .

Всъщност, много я харесаха. Написах демото и до момента в който всички репетирахме им я пуснах и всички я харесаха. Беше доста друга. Бяхме в студиото, когато само спорихме върху темп секцията и по какъв начин да продуцираме парчето. Но това беше за малко. 

Кое е най - необикновеното място , на което сте свирили тази именита ария ? Коя е най - екзотичната сцена или страна , в която сте я изпълнявали ?

Свирили сме я на доста места по света. От Австралия до Исландия - даже Фарьорските острови. Много ми хареса тогава, беше доста друго, без дървета. Беше доста особено, неповторимо. В Мумбай, Индия беше незабравимо. Групата " Назарет " откриваха. Беше море от хора на един голям стадион. Беше първият ни концерт в Индия, в действителност паметен.

Какво се случва , когато решавате да не изсвирите The Final Countdown преди години на ваше присъединяване в Лондон ?

Щяхме да свирим на един голям фестивал - " Download " се споделя. И в нашия рейс за турнета получихме тази брилянтна концепция да сменим цялата стратегия и взехме решение да не свирим „ The Final Countdown “. Докато го обсъждахме в рейса за турнета, хората към нас си споделяха: " О, не, това е злополучие! ". Имаше доста дъжд и трафик, в последна сметка това присъединяване пропадна. Десет минути преди началото на концерта. Може би ние се прокълнахме, тъй като не го изпяхме.

Оттогава до 1992 година, когато се разпадат, „ Europe ” се радват на международна популярност, огромен интерес, плевел театрален живот. Превръщат се в едни от най-големите рок звезди на своето потомство.

Пеят довечера във " Фестивална "

В изявленията разказвате , че в най - мощните години от вашата кариера вие сте се въздържали от алкохол и опиати . Имахте ли имидж на примерна рок звезда , къде се показваше вашият протест ?

Далеч не бяхме спокойни момчета, посещавахме много празненства. Когато започнахме първите си турнета в Норвегия, Швеция, Финландия, доста се забавлявахме. Вярно е, че когато станахме огромни звезди и започнахме да обикаляме по света започнах да се отнемам от тези изкушения поради пеенето си. Беше хубаво да пееш на идващия ден след запой, само че започнах да лимитирам алкохола. Но все пак бяхме луди шведски момчета, които се забавляваха доста. 

Настоящата 2023 година е значима за групата. Този клип на песента " In the future to come " запечатва първата ария от техния първи албум - " Europe " - кръстен на самата група. Албумът е появява през 1983 година, единствено година след основаването на групата.

40 години след издаването на дебютния Ви албум , по какъв начин се промени рок музиката ? Харесва ли ви по какъв начин звучи през днешния ден , има ли модерна група , която харесвате ?

Промени се доста, само че към момента има: „ Raven sounds “, „ Gretta van fleet. “ Все още ги има, рокът е жив, той е тук, просто би трябвало да се заслушаш. Може би е мъчно, само че се намира. 

Към днешна дата, години след разпадането и повторното завръщане на групата, Джоуи Темпест е и глава на семейство. През 2000 година се дами за Лиса Уортингтън, с която стават родители на две деца Джеймс и Джак. 

Вашите двама сина каква музика харесват , почитатели ли са на Europe или в противен случай , имат собствен изцяло друг усет ?

Малкият ми наследник харесва „ Europe ”, по-големият също. Те имат своите обичани части, само че слушат повече кино музика. Харесват всичко от Лудвиг Ерос, Джон Уилямс, разнообразни кино композитори. Най-често в колата ни звучат кино тематики и те самите композират сходна музика.  

Легендите от “Europe ” са международна сензация, имат доста фенове и в България. Те са гостували доста пъти у нас, само че постоянно публиката ги чака на драго сърце. Този път ще ги посрещнем като част от “Мидалидаре Рок Фест 2023 ” на 1 юли в компанията на още рок митове от 80-те.

Бандата свири пред българските си почитатели нощес - 15 юни

Какво да чакат вашите български почитатели на Мидалидаре Рок Фест “ , с какво ще ги изненадате този път ?

Ще получат ето толкоз огромни усмивки - до уши. И несравним звън в ушите. Ще бъде ужасно. Ще комбинираме страстите, ще чуят доста нови, мощни песни, само че и остарели части, които не свирим толкоз постоянно. През есента ни следва турне, отдадено на 40-годишнината от първия ни албум и се радваме, че ще подгреем още от България. Ще бъде огромно шоу, с доста рок и доста развлечение. Това е несъмнено.

На финала на нашия диалог, Джоуи Темпест изпрати обръщение към феновете на bTV и всички свои фенове у нас.

Фенове от България, фенове на рока, въобразявам си, че към този момент сме дружно и ще се забележим. Ще участваме във фестивала със Скорпиънс, Хелоуин, ще бъде ужасно. Очакваме с неспокойствие този фестивал и може да се окаже едно в действителност топло лято. Ще бъде ужасно “, сподели той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР