Група южнокорейски лекари обявиха днес, че ще подадат оставка от

...
Група южнокорейски лекари обявиха днес, че ще подадат оставка от
Коментари Харесай

Лекари в Южна Корея напускат в знак на протест

Група южнокорейски лекари оповестиха през днешния ден, че ще подадат оставка от 25 март в поддръжка на стажантите, които стачкуват от близо месец против промяната в здравното образование и чието протестно придвижване провокира безпорядък в лечебните заведения, съобщи Агенция Франс Прес.

Хиляди стажант-лекари стопираха работа на 20 февруари в символ на митинг против проекта за справяне с дефицита на медицински личен състав и застаряването на популацията в страната.

За стажантите тези промени са последната капка, защото те работят в сложни условия и сегашната здравна система разчита доста на тях, отбелязва Агенция Франс Прес.

Вчера са се срещнали представители на преподавателите по медицина от 20 университета, които са и основни лекари в общите лечебни заведения. Шестнадесет институции обявиха, че са " преобладаващо за " поддръжката на младите си сътрудници, сподели Бан Дже-сон, началник на групата.

Професорите от " всеки университет взеха решение да подадат писма за овакантяване от 25 март ", добави Бан Дже-сон пред медиите.

Но " стигнахме до консенсус, че до момента в който оставката не бъде финализирана, всеки ще би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да се грижи за пациентите си, както е правил до момента ", добави той, без да посочи точния брой на професорите, които може да изоставен постовете си на 25 март.

Тази седмица Министерството на здравеопазването удостовери, че не може да става и въпрос за договаряния за промяната, която има намерение да реализира " без съмнение ". Правителството подреди на младите лекари да се върнат или да бъдат изправени пред съда и стартира процедура за краткотрайно премахване на повече от 4900 стажанти, които са напуснали работните си места.

Сеул възнамерява от следващата година да приема в допълнение 2000 студенти годишно в медицинските учебни заведения, в опит да се оправи с това, което счита за едно от най-ниските съотношения сред лекари и население измежду развитите страни. Днес Бан съобщи, че лекарите не могат да одобряват такова нарастване и прикани държавното управление да преразгледа цифрата.

" Без това ще бъде невероятно да се стартират договаряния ", акцентира той и добави, че " в случай че обстановката продължи, не след дълго университетските лечебни заведения ще се срутен, което ще бъде сериозен удар върху здравната система ".

Южнокорейските лекари се притесняват, че промяната ще утежни качеството на медицинските услуги и преподаването, само че поддръжниците ѝ ги упрекват, че желаят да запазят заплатите и обществения си статус, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР