Група учени от Южния методистки университет в Далас (щата Тексас,

...
Група учени от Южния методистки университет в Далас (щата Тексас,
Коментари Харесай

Бракът може да застраши вашето здраве

Група учени от Южния методистки университет в Далас (щата Тексас, САЩ) разкриха, че бракът може да навреди на здравето по един банален метод - посредством напълняване, заяви ScienceDaily.

В продължение на четири години откривателите водени от психолога Андреа Мелцер са наблюдавали живота на 169 новобрачни двойки, сключили брак за първи път. Резултатите сочат, че съпрузите от двата пола, които са удовлетворени от брака си, с времето наддават повече килограми, спрямо хората, които са по-малко задоволени от фамилния живот. В същото време брачно неудовлетворените са най-успешни в запазването на здравословното си тегло. Обяснението, което учените дават за тази взаимозависимост би трябвало да звучи обезпокоително за всеки фамилен човек.

Според психолозите хората, които са удовлетворени от своя брак губят мотивация за привличането на нови сътрудници, „ махват с ръка ” и стопират да поставят грижи за физическата си форма. Обратно, съпрузите, които не са задоволени от брака си по-често обмислят бракоразвод и поддържат формата си, с цел да са подготвени за възможен нов сътрудник.

При всички случаи, без значение дали бракът е благополучен наднорменото тегло е причина за всевъзможни здравословни проблеми, вариращи от високо кръвно до диабет, сърдечни болести и рак. Тези резултати са в несъгласие с цяла поредност от проучвания, съгласно които женените хора са по-здрави, живеят по-дълго и не на последно място, вършат повече и по-добър секс. Настоящото изследване обаче подсказва, че здравословният резултат от брака напълно не е категоричен.

След всичко това е значимо нещата да бъдат сложени в вероятност. Ако става дума за фамилни връзки същинският палач (в цялостния смисъл на думата) е не бракът, а разводът. Безусловно потвърден факт е, че без значение от живота след развода, това събитие усилва неведнъж смъртността измежду разведените и понижава продължителността на живота им. Най-тъжният факт в това отношение обаче се крие в дългогодишното проучване The Longevity Project („ Проект Дълголетие ”) стартирано през 1921 година от психолога Луис Търман в Университета Станфорд. То наблюдава в елементи живота на 1500 американци от раждането им до тяхната гибел. Един от неговите заключения е, че при равни други условия децата на разведени родители живеят с пет години по-малко от децата израснали в оживели фамилии. Всъщност, разводът повлиява на децата по-тежко от гибелта на родител, се споделя в The Longevity Project.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР