Група учени от Русия, Германия, САЩ и Италия откриха в

...
Група учени от Русия, Германия, САЩ и Италия откриха в
Коментари Харесай

Учени направиха уникално откритие в Мъртво море

Група учени от Русия, Германия, Съединени американски щати и Италия откриха в Мъртво море минерал, който до момента е намиран единствено в астероиди, заяви ТАСС. Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Американ минералоджист ", предава trafficnews.bg.

" Учени от държавния университет в Санкт Петербург дружно с откриватели от Германия, Съединени американски щати и Италия откриха алабогданит (Fe,Ni)2P - минерал, който до момента бе прочут само като галактическо вещество, откривано в метеоритите. Те попаднали на находката в региона на Мъртво море, в историческата област Южен Левант ", заяви пресслужбата на Руския теоретичен фонд.

В началото на века учените се натъкват на алабогданит в стоманения астероид Онело. Минералът получава името на кристалографката Алла Богданова. Химическият му състав го отнася към минералите, съдържащи фосфор в негативна степен на окисление.

Изследване на находката от региона на Мъртво море в синхротрона ДЕСИ в Германия посочило, че земният алабогданит може да се образува налягане над 25 гигапаскала - 250 хиляди атмосфери. На Земята такова налягане се реализира при пагубни конфликти с огромни астероиди и в земната тога, на дълбочина над 500 километра.

" Откриването на земния алабогданит е обвързвано с повърхността на басейна на Мъртво море в Израел, в регион, където наскоро бяха открити естествени циклофосфати ", сподели проф.Сергей Бритвин от университета в Санкт Петербург.

Той добави, че находката поражда голям брой въпроси, свързани с образуването на скали в този район, защото до момента в него не са откривани доказателства за метеоритни произшествия или издигане на скални масиви от земната тога. " Такива доказателства обаче биха могли да са " изтрити " от земната повърхнина вследствие на по-късни процеси на геоложка ерозия ", означи съветският академик.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР