Група учени от Оксфордския университет установиха, че музиката може да

...
Група учени от Оксфордския университет установиха, че музиката може да
Коментари Харесай

Учени доказаха, че музиката променя вкуса на бирата

Група учени от Оксфордския университет откриха, че музиката може да повлияе върху метода, по който усещаме...вкуса на бирата. Ръководител на изследването е професорът по пробна логика на психиката Чарлз Спенсър, който повече от десетилетие учи методите, по които сетивата трансформират страстите и преживяването, в това число при потреблението на питие.

Резултатите от неговите проучвания демонстрират, че усещането за усета на бирата се повлиява сензитивно от това, което консуматорът чува. В изследването на проф. Спенсър са взели участие 3000 респондента, разграничени на няколко групи по отношение на комбинациите от двата основни фактора – бира и музика. Всички те са слушали деликатно мелодии с идентична мощ на звука - близо 35% от употребяваната аудио система. След това са дали отговор на 3 въпроса, свързани с това дали песента или творбата им е познато, дали им подхожда и дали считат, че подхожда на пивото, което употребяват. След изчерпателен разбор на данните изследователският екип открива, че въздействието на музиката върху цялостната преценка за усета на бирата е почти 25%.

Белгийски учени пък потвърдиха, че музикалният декор може да промени даже усещането за алкохолното наличие на пивото. На участниците в това проучване била дадена една и съща марка бира без те да знаят това. Докато слушали песни от разнообразни жанрове, нейният усет се сторил друг на хората, като варирал съгласно музикалните стилове. При по-висок тон, вниманието било привлечено от сладките нотки във усета на пивото, а при по-нисък – се усещат в по-голяма степен горчивите нюанси.

Изводът от опита е, че според от типа музика, се трансформира и методът, по който усещаме бирата. Плодовите или тези със блудкав усет бири си отиват най-много с песни, които се характеризират с непорочност на звука. Музиката, включваща пиано и флейта, е най-хубавият избор за този тип питие, тъй като тези принадлежности придават лекост на звученето. От друга страна, бирите с кисела нотка, които са присъщи за белгийските стилове питие, си подхождат с бързите ритми в музиката, в които се среща и дисонанс (дисхармония на тоновете). Не единствено типовете мелодии оказват въздействие върху усета на пивото. Стилът на харесваната музика има отношение и към желаната бира. Силното питие с високо наличие на алкохол е в отлична естетика с дарк музиката, а горчивото – с тропическите мелодии и ритми, в които виртуозно се изявяват тромбони и тромпети. Поп и рок почитателите нормално си поръчват пилзнер и други по-светли бири, до момента в който феновете на хеви метъл харесват повече тъмни.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР