Група сервизи със солиден политически гръб и лични протекции в

...
Група сервизи със солиден политически гръб и лични протекции в
Коментари Харесай

Цени по 5: Група румънски сервизи изнудват клиенти и застрахователи

Група сервизи със стабилен политически тил и персонални подкрепи в застрахователния контрол прави каквото си реши в прилежаща Румъния. Проблемите стартират преди години, когато политици с ползи в областта на автомобилната промишленост прокарват закон, съгласно който сервизите по своя преценка могат да дефинират цени на части и труд при положение на ремонт след пътен случай, споделя в детайли Gandul.ro. Следва качване на цените от страна на избрани вериги, като час труд без консумативи стига по 200 евро. Отделно самите автомобилни елементи се оказват в пъти по-скъпи даже спрямо оторизираните сервизи на формалните вносители. Целият ремонт постоянно доближава няколко хиляди евро.
Изнудвани се оказват и жителите, и застрахователите. На хората се дават за автограф шокиращи сметки, които те почтително разписват, тъй като им се изяснява, че това е разновидността да не дължат нищо и всичко да се покрие от „ Гражданската отговорност “. После фактурата за „ златния “ ремонт се дава на застрахователя, на който се оповестява, че би трябвало да заплати и цената не предстои на коментар. Някои застрахователи като „ Евроинс “ пробват да се изправят против порочната процедура и упорстват за инспектиране на ценоразписа, оспорвайки оценката на ремонта и вредите.
Според публични данни в румънските медии, междинната цена на проблемите поправки е по 2000 евро. В съдилищата има разногласия сред „ Евроинс “ и същите сервизи. Там към този момент претенцията към застрахователя е още по-шокираща – приблизително 5000 евро за корекция на кола. И двете суми са неведнъж по-високи спрямо сходни поправки в други сервизи.
Името Флорин Панделе, админ на верига сервизи под шапката на „ Auto Car Grup 1 Service “, е непознато в България. В Румъния обаче не е загадка, че той е олигарх в областта на автомобилните поправки и не за първи път има тежки драми със обвързваните с него сервизи. Libertatea.ro оповестява още, че негов братовчед е политикът Флорентин Панделе, кмет на град Волунтари.
Преди години се развихри величествен скандал към Флорин Панделе, който персонално е идвал до София на 14 ноември 2019, с цел да „ убеждава “ „ Еврохолд “, че би трябвало да му платят. Придружаван е бил от публично лице от ASF, което твърдяло, че идва на публична среща като… другар.
Името на пратеника е Кристиан Мунтян, консултант в Службата за финансов контрол ASF. Той декларира в София, че носи новини от името на регулатора, само че не са го пращали публично. Мунтян и Панделе водят юрист, който играе ролята и на преводач. Тримата са снимани на влизане в централата на „ Еврохолд “ в София, а по-късно румънски медии разгласяват запис от мощно озадачаващата среща с детайли на изнудване.
В записа, пуснат от в началото от Newsweek Romania, се чува Мунтян да споделя на Асен Христов от „ Еврохолд “, че е пристигнал да съобщи известие от мениджмънта на ASF, който по думите му бил обезпокоен от огромния брой тъжби против „ Евроинс “ от страна на сервизите. Когато обаче Асен Христов пристиска съветника от застрахователния контрол с въпроси, той се оплита в пояснения изпращан ли е или не.
В най-общи линии, диалогът през 2019 протича по този начин (със съкращения):
***
Кристиан Мунтян: Не знаех, че „ Еврохолд “ е толкоз огромна компания в България… Нещата са доста сложни в Букурещ… Това не е публична среща за мен, само че вицепрезидентът на ASF знае за тази среща.
Асен Христов: Кой, първият вицепрезидент ли?
Кристиан Мунтян: Дойна Даскалу.
Асен Христов: Дойна Даскалу знае за срещата? В какво качество сте тук?
Кристиан Мунтян: Знае, че се срещам през днешния ден тук с вас, само че не съм на публична среща. Искам да знаете, че съм тук по две аргументи: първо, познаваме се от няколко години и желая да решите проблемите между тях, тъй като ще навредят на институцията. Асен, желая да схванеш това доста добре, че съм тук като другар. Няма да споделям и да прилепям да платите. Това е проблем сред вас, само че нас ни интересува по какъв начин ще се развие обстановката. Има някои паники във връзка с развиването ви в Румъния през последните месеци, тъй като, желая да знаете, че цифрата на жалбите пораства доста.
Асен Христов: Сега като чиновник на ASF ли говорите?
Кристиан Мунтян: Да…
Асен Христов: Значи не сте публично тук, само че говорите така…
Кристиан Мунтян: Да, да! Да, тъй като тях ги интересува да схванат какво се случва и по какъв начин може да се реши казуса с…
Асен Христов: Значи в този момент ни казвате публична позиция на ASF?
Кристиан Мунтян: Да, това ви споделям!
Асен Христов: А той кой е? /обръща се към третия „ посетител “, който се показва като юрист на сервиза и преводач/ Какви са аргументите за това посещаване, тъй като, в случай че сте всекидневен представител на ASF, който е тук да обсъждаме жалбите от сервизи, мисля че говорихме за това преди месец публично и ние се движим по този проект. Доколкото знам нашият мениджмънт в Румъния е разискал тематиката с господин Рошу и господин Даскалу.
Кристиан Мунтян: Знам, прав сте…
Асен Христов: Така че не виждам причина да го обсъждаме пак…
Кристиан Мунтян: Не, аз желая да кажа, че в институцията има опасения по отношение на обстановката, защото… по какъв начин да кажа, жалбите още са доста.
Асен Христов: Значи ви споделиха да дойдете тук и да кажете, че са обезпокоени?
Кристиан Мунтян: Да, това е известието!
Асен Христов: Казаха да дойдете тук?
Кристиан Мунтян: Да, да!
Асен Христов: Добре.
Кристиан Мунтян: Говорено е преди този момент с господин Рошу и ми е казано, че…
Асен Христов: Трябва да дойдете тук да говорите с нас…
Кристиан Мунтян: Да. Не, не, споделих му, че ще се срещам с вас и той търсеше повода за какво жалбите не понижават.
Асен Христов: Искам да знам какъв е дневният ред за през днешния ден? …. Защо са споделили, че би трябвало да е „ импровизирано “? Казал ли сте им аргументите да сте тук и за какво ще дойдете с господин Панделе? Можете ли да обсъждате казуса на господин Панделе с нас?
Кристиан Мунтян: Не, той си има лични проблеми, аз не съм зает с това.
Асен Христов: Не разбирам повода да сте тук, какво ни казвате? Че сте другари ли?
Кристиан Мунтян: Да, тъй като се познаваме отдавна и се надявам, че и вие сте открит човек…
Асен Христов: Какво ни казвате? Кажете за какво сте тук импровизирано? Кажете ми за какво сте с господин Панделе. Г-н Панделе, вие ли го поканихте с вас?
Кристиан Мунтян: Познаваме се от години.
Асен Христов: Ок, разбирам. Кажете ми повода?
Кристиан Мунтян: Нямам причина да дойда с господин Панделе. Дойдох да се срещна с вас.
Адвокатът-преводач: Той пристигна тук единствено с цел да ви уточни верния път и да опитате да разберете обстановката и може би да я разрешите без затруднения. Той желае, Мунтян, да помогне да се позволи обстановката.
Асен Христов: Т.е да се опита да е посредник сред нас и господин Панделе?
Кристиан Мунтян: Не, не, вие решавате по какъв начин да решите казуса, аз нямам присъединяване.
Асен Христов: Да, вие дойдохте дружно, тъй като сте положителни другари и, по този начин да се каже, импровизирано, да ни кажете, че ви тревожи…
Кристиан Мунтян: Точно по този начин.
***
В последна сметка казусът се разчува и въпросът завършва с това, че ASF отхвърлят връзка с дейностите на Кристиан Мунтян, а той губи работата си като консултант на Кристиян Рошу в регулатора. Всичко обаче се разминава, съветникът поема цялата виновност, а шефовете му даже го дават на прокуратурата. Кристиян Рошу отхвърля да е коментирал тематиката със своя чиновник или да го е изпращал като вестоносец в България. Бившият консултант заобикаля престъпно гонене, тъй като проверяващите считат, че няма доказателства да се е опитал да употребява служебното си състояние за облагодетелстване за себе си.
След като „ другарските препоръки “ не оказват помощ, ASF измисля различен вид да се заплати на групата „ Auto Car “ с парите на „ Евроинс “. Събитията съответстват с началото на натиска към „ Евроинс “ да се слее с различен осигурител, който е на ръба на банкрута – „ Сити “. След като чуват твърди отводи от българите и по двете тематики, следват серия от тежки инспекции и краткотрайно слагане на компанията под служебна администрация на застрахователния гаранционен фонд FGA с претекста, че членовете на борда би трябвало да минат още една инспекция след преизбирането им 8 месеца по-рано.
Администрацията от FGA, подчинена на ASF, действително ръководи „ Евроинс “ за напълно малко – разписват и разплащат скъпите поправки и се отдръпват. После няколко години всичко си е постарому, а същите сервизи не престават да надписват сметки, които се натрупат. В момента опитите „ Евроинс “ още веднъж да бъдат поставени под регулация са обновени, само че българската компания този път разгласи и обществено, че е обект на офанзиви.
Източник:
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР