Група про-ядрени държави от ЕС, водени от Франция, сред които

...
Група про-ядрени държави от ЕС, водени от Франция, сред които
Коментари Харесай

Достъп на АЕЦ до еврофондовете за климата, искат България и още ядрени държави

Група про-ядрени страни от Европейски Съюз, водени от Франция, измежду които и България, ще показват документ на Европейската комисия във вторник, в който желаят " равни условия " за нуклеарната сила във връзка с зеления преход. Това демонстрира чернова на документа, забелязана от Ройтерс в понеделник.

В плана от 3 юли страните желаят от Комисията да насърчи европейската нуклеарна промишленост в нейните старания за декарбонизиране на енергийните доставки и постигане на чистите нулеви излъчвания до 2050 г.

Срещата на групата, чийто хазаин е министърът на енергетиката на Франция, ще се организира по време на неофициалното събиране на министрите на околната среда и енергетиката от Европейски Съюз в испанския град Валядолид.

" Европейски Съюз би трябвало да употребява всички принадлежности, с които разполага, с цел да се бори с изменението на климата. Възобновяеми енергийни източници, несъмнено, само че също по този начин и всички декарбонизирани източници, в това число нуклеарни ", споделя пред Ройтерс чиновник на френското енергийно министерство.

Държавите предизвестяват, че до момента в който нуклеарната сила е включена в таксономията на Европейски Съюз като зелена инвестиция, промишлеността не се третира еднообразно с възобновимите енергийни източници в законодателството или във финансирането и вследствие на това световната конкурентоспособност на Европа ще пострада.

Ядрената сила може да създава базово електричество без CO2 излъчвания в огромни количества и европейски страни, в това число Румъния и Нидерландия, се стремят да усилят своя нуклеарен потенциал, до момента в който други като Полша възнамеряват първите си реактори.

" Законодателството на Европейски Съюз, по-специално обвързвано с дизайна на пазара на електрическа енергия, би трябвало да зачита правилото на софтуерна индиферентност сред активи без изкопаеми горива ", се споделя в документа, като се прибавя, че Комисията би трябвало да има софтуерно безпристрастен метод като цяло.

Испания, която е ръководител на Съвета на Европейски Съюз до края на годината, трансформира сключването на договорка на пазара на електрическа енергия в един от главните си цели, тъй че законът да има късмет да бъде признат преди изборите за Европейски парламент следващата година.

Ядрената сила е дълготраен проблем в основни елементи от законодателството в региона на климата и силата тази година.

Преминаването в закон на ревизираната Директива за възобновима сила (RED) беше арестувано в единадесетия час от Франция, базирайки се на опасения, свързани с нуклеарната сила, а в този момент страните от Европейски Съюз са в спор по отношение на разпоредбите за държавна помощ за електроцентрали в препоръчаната промяна на пазара на електрическа енергия.

Освен това документът моли Комисията на Европейски Съюз да актуализира всички капиталови фондове на блока, с цел да избегне дискриминирането против нуклеарната сила.

" Ядрената сила би трябвало да бъде позволена във всички капиталови фондове като Фонда за рационализация, Фонда за нововъведения, Фонда за обективен преход, фонда InvestEU ", се показва в документа.

" Освен това нуклеарните технологии не би трябвало да бъдат дискриминирани в кредитните тактики на финансови институции, като Европейска капиталова банка или Европейска банка за възобновяване и развиване, се споделя в документа, който ще бъде признат във вторник.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР