Група израелски хакери, наречена Екип Хорхе“, издаде във видео, заснето

...
Група израелски хакери, наречена Екип Хорхе“, издаде във видео, заснето
Коментари Харесай

МЕГА СКАНДАЛ: Как се манипулират изборите по света?

Група израелски хакери, наречена „ Екип Хорхе “, издаде във видео, снимано под прикритие, че в продължение на две десетилетия е манипулирала повече от 30 изборни акции по света посредством хакерски офанзиви, саботажи и целенасочена дезинформация в обществените медии и че разполага с екип и в Гърция, заяви „ Гардиън “.  

Екипът е управителен от Тал Ханан с псевдоним Хорхе, 50-годишен някогашен сътрудник на израелските специфични елементи. По думите му екипът е предложил услугите си за загадка операция на публичното мнение в Африка, Южна и Централна Америка, Съединени американски щати и Европа. Организацията разполага с шест офиса по целия свят, като има екипи в Гърция и в Обединените арабски емирства, и е провела 33 акции на президентско равнище, 27 от които сполучливи, твърди Ханан. Той прибавя и че са имали присъединяване в два „ огромни плана “ в Съединени американски щати.

Думите му са записани в фрагменти с дълготрайност над 6 часа, снимани сред юли и декември 2022 година от трима кореспонденти под прикритие от Радио Франс (Radio France), Хаарец (Haaretz) и Мейкър (TheMarker) на към 30 км от Тел Авив, Израел. Репортерите са се показали за консултанти, работещи от името на политически нестабилна африканска страна, която се нуждае от отсрочване на избори. Във видеото Ханан осведоми, че ще взeмe сред 6 и 15 млн. евро за интервенция в изборите.

Ръководителят на групировката дефинира членовете на екипа си като „ ученици на държавни организации “ с опит в региона на финансите, обществените медии и акциите, както и в „ психическата война “.

Сред основните услуги, които предлага „ Екип Хорхе “, е комплициран софтуерен пакет (Advanced Impact Media Solutions / Aims), който управлява „ войска “ от хиляди подправени профили в обществените мрежи Туитър, Линкдин, Facebook, Телеграм, Джимейл, Инстаграм и Ютюб, като някои от тези подправени профили имат и сметки в Амазон с кредитни карти, портфейли за виртуалната валута биткойн и сметки в Еърбиенби.

Михалис Критаридис, представител на гръцката партия МеРА25, сложи въпроса за съществуването на сходна формация в Гърция в обществено изказване, като прикани гръцкото държавно управление неотложно да даде съответни отговори на въпроса дали такива действия се развиват в страната и от чие име, заяви АНА-МПА.



Засега няма доказателства за провеждането на акциите, упоменати от Ханан, само че съгласно изтекла документи „ Екип Хорхе “ е работил скрито по президентската конкуренция в Нигерия през 2015 година дружно с Кеймбридж Аналитика (Cambridge Analytica).

„ Екип Хорхе “ е изобличен от проверяващи публицисти от 30 медии, измежду които „ Монд “ (Le Monde), „ Шпигел “ (Der Spiegel) и „ Паис “ (El País). Разследването е част от плана „ Забранени истории “ (Forbidden Stories), управителен от френска организация с нестопанска цел.

Разкритията за „ Екип Хорхе “ може да се отразят отрицателно на Израел, който през последните години е подложен на все по-голям дипломатически напън поради износа на кибероръжие – деяние, което подкопава демокрацията и правата на индивида, разяснява „ Гардиън “.

Освен това Тел Ханан е провеждал най-малко част от интервенциите си за дезинформация чрез израелска компания (Demoman International), записана на уеб страница, ръководен от израелското министерство на защитата за поощряване на износа на отбранителни артикули. Израелското министерство не е дало отговор на настояванията за коментар.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР