Група археолози откри в района на норвежкия ледник Лендбрин около

...
Група археолози откри в района на норвежкия ледник Лендбрин около
Коментари Харесай

Археолози в Норвегия откриха артефакти от времето на викингите

Група археолози откри в региона на норвежкия хладилник Лендбрин към 1 000 артефакти, разкриващи част от живота на викингите по тези земи.
Според обява в списанието за археология „ Antiquity “, останките са открити, с помощта на климатичните промени и топащия се лед. От тях излиза наяве, че в интервала 300 – 1500 година от.н.е. викингите са пътували доста. Тази част от Северна Европа е претърпяла интервал на политическа концентрация, развиване на търговията и урбанизацията.

Както означават учените, през 2011 година на ледника е била открита туника, а по-късно в същия регион са открити към 800 артефакти, 150 кости и еленови рога, над 100 каменни диги и основи на каменни уреди. Археолозите са разкрили „ парчета от шейна “, бастуни, подкови и даже „ предмети от всекидневието “ като туника, ръкавица, няколко кожени ботуша и елементи от текстилни произведения.
Специалистите акцентират, че този „ извънредно богат археологически материал “ демонстрира просъществувалата дълго време система за сезонно пренасяне на добитъка в планинските местности и може да помогне при проучването на планинските хребети като цяло.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР