Група активни граждани, някои от които са и кандидати за

...
Група активни граждани, някои от които са и кандидати за
Коментари Харесай

В знак на протест срещу Столична община и Областната управа активни граждани поставиха табела с историческата истина за МОЧА

Група дейни жители, някои от които са и претенденти за общински съветници, изготвиха и сложиха през днешния ден осведомителна табела пред паметника на руския окупатор в София, прочут като МОЧА. Действията им са самобитен митинг против бездействието на институциите – Областна администрация и Столична община, които повече от седем месеца бездействат и не се преценяват с позицията на столичани.

От пролетта на тази година има решение на СОС да се сложи табела, която да дава справедлива и точна информация на жителите и гостите на града какъв е този монумент и каква е обективната истина за съществуването му. Има удобрен и съответен текст. От времето на комунизма на монумента висеше надпис, че МОЧА е повдигнат от " признателния български народ в чест на руската войска освободителка ". Той тотално се разминава с историческата истина и години наред е мотив за гневните реакции на софиянци.

От поствента през днешния ден от жителите табела излиза наяве, че при започване на предишния век тук се е намирала Княжеската ботаническа градина, а по-късно на мястото й е подложен монумент на алената войска, която не е освободителка, окупатор на България.

Гражданска самодейност е бил блокирана от служители на реда, които иззели персоналните карти и поискали пояснения от инициторите. До арести не се е стигнало. Но за следващ път софиянци демонстрираха, че когато институциите бездействат, те могат да бъдат дейни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР