Гробници от типа курган, датиращи между 3000-3500 г. пр.н.е., са

...
Гробници от типа курган, датиращи между 3000-3500 г. пр.н.е., са
Коментари Харесай

Праисторически находки променят пътя на миграция към Балкани...

Гробници от вида курган, датиращи сред 3000-3500 година пр.н.е., са открити по време на продължаващите разкопки, осъществени от археологическия музеи в Истанбул в регион, където ще бъде построена метростанция в квартал Бешикташ.


Районът е отцепен и затрупан с голям заслон, с цел да се защитят находките от метеорологичните условия, които могат да повлияят на разкопките, които не престават с цялостна скорост от 2016 година до през днешния ден.


Първо са били открити остатъци на трамвайна линия и депа, издигнати през 1910 година



След остатъци от късния османски интервал и късновизантийския интервал са открити по време на полевите работи в идващите пластове, които са проучени, пакетирани и отстранени от обекта.

Под този пласт бяха открити и някои дребни находки от елинистическия и римския интервал, които се смятат за „ доста значими “ за региона на Босфора.


Находките, които най-вече вълнуват археолозите, обаче са открити при разкопки, направени на дълбочина от няколко метра.

В този раздел беше разкрито, че под каменните редове има гробове от кургански вид.

Тъй като при всички най-стари гробници от кургански вид, открити в страната, принадлежащи към ранната бронзова ера, мъртвите се погребват с кремация, в овални гробове, костите на останките са се напукали и разпаднали.


Поради тази причина археолозите на място не престават да работят подробно, като употребяват зъболекарски принадлежности.

Извършва се доста деликатна работа и всички гробове се отварят и документират по време на разкопките, съгласно Мехмет Али Полат, археолог, взел участие в разкопките.

„ Намерените гробове от кургански вид датират от 3500 година пр.н.е., т.е. принадлежат към епохата, която ние назоваваме първият бронзов интервал “, сподели Полат и добави, че близо 82 гроба са открити на мястото.

„ Общо 75 от тези 82 гробници са с кремация. Седем от тях бяха директни погребения “, означи той.

Посочвайки, че две фигурки от теракота са открити в гробница, Полат обърна внимание на обстоятелството, че такива фигурки не са били откривани преди.

„ На фигурките имаше някои знаци. Когато направихме някои проучвания, видяхме, че това са знаци на руническа писменост. Символите се виждат в културата на Винка в Румъния “, добави Полат.

Когато гробниците бъдат изследвани още по-детайлно дружно с дребните находки и знаците на руническа писменост, това може да промени картата на миграцията от Анадола към Балканите, към североизточната част на Европа и Черно море, съгласно специалиста.

Полат разгласи, че находките, открити по време на разкопките в Бешикташ, ще бъдат изложени за посещаване пред обществеността в специфичен музей, който ще е част от строящата се метростанция там.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР