Гробът на Дейвид Боун Найтингейл Джак се намира в Стретъм

...
Гробът на Дейвид Боун Найтингейл Джак се намира в Стретъм
Коментари Харесай

Спортни хроники: Ексцесиите, които белязаха първата футболна среща на легендарния “Уембли”

Гробът на Дейвид Боун Найтингейл Джак се намира в Стретъм Парк, на 15 благи южно от „ Уембли “. Но няма да ви е елементарно да го откриете, тъй като той е заровен дружно с жена си (която също умира през 1958-а на 60-годишна възраст) в немаркиран гроб. По нищо не се схваща, че това е индивидът, отбелязал първия гол в именития край на ФА Къп сред Болтън Уондърърс и Уест Хем Юнайтед през 1923 година

Дейвид Джак

Дейвид Джак е прочут освен с изявите си в оня ден, той четири пъти е извеждал Англия с капитанската лента и е първият футболист, продаден за рекордните в тогавашните времена 10 хиляди паунда – когато Арсенал го купува от Болтън през 1928 година

Нападателят подсигурява мястото си в историята единствено две минути след началото на оня край за Купата на Англия, едно толкоз безредно събитие, че през днешния ден мъчно проумяваме по какъв начин изобщо е могло да се организира по този метод.

На 28 април 1923-та на „ Уембли “ се изсипват над 200 000 фенове, а някои настояват, че броя съвсем е достигнала 300 000. Официалният потенциал на новия народен стадион е към 125 000, което се оказва извънредно незадоволително, поради хубавото време и настойчивата акция за привличане на аудитория за събитието. Съоръжението е коствало 750 000 паунда и дори е приключено преди крайния период, а Футболната асоциация няма самообладание да го тества с огромно футболно събитие.

Крал Джордж V, отишъл на „ Уембли “, с цел да връчи трофея на спечелилия, е посъветван да се върне в Бъкингамския замък, защото навалицата и разразилите се конфликти сред хората слагат под въпрос изиграването на финала. Кралят обаче отхвърля да се прибере и се оказва прав, тъй като обратно на упованията, мачът въпреки всичко стартира, въпреки и с 45-минутно забавяне. Полицията търпеливо и методично разчиства терена, като съумява да изтика хората назад зад тъчлиниите.

Няколко от служителите на реда са на коне, а най-популярните фрагменти от деня са тези на служителя на реда Джордж Скори и неговия кон Били. Конят в действителност е сив, само че наподобява бял на черно-белите фрагменти и по тази причина Болтън – Уест Хем и до през днешния ден е прочут като „ Финала на белия кон “. За благополучие, не се стига до съдбовни произшествия, само че съществуват данни за към 900 потърпевши, най-вече смачкани от тълпата или припаднали.

Зрителите въпреки всичко вършат място на футболистите, с цел да могат основните настоящи лица да излязат на терена. Но няма късмет играчите да се приберат до съблекалните на полувремето., спомня си вратарят на Болтън Дик Пим. „ Хайде да започваме да играем и да се надяваме, че ще можем да довършим мача “, споделя пък съдията Дейвид Асън на двамата капитани Джо Смит и Джордж Кей.

След началния съдийски сигнал феновете остават струпани зад двете порти и към тъчлиниите, което способства и за двата гола на Болтън за успеха с 2:0. Бранителят на Уест Хем Джак Тресадърн е обхванат от тълпата, откакто извършва един тъч, и това дава опция на Дейвид Джак да открие резултата още във втората минута.

Джак е героят за Болтън и в предните няколко кръга на ФА Къп, когато тимът реализира минимални победи с по 1:0 с негови попадения. Този път головият му удар е толкоз свиреп, че събаря на земята един от почитателите зад вратата.

През второто полувреме Тед Визард центрира от крилото и Джак Смит отбелязва за 2:0, само че остават съществени подозрения, че преди този момент почитателите са оставили топката в игра. „ Най-добрият пас, който получих за целия ден, беше от един от феновете. Трябваше да ме засилят, с цел да мога да направя една крачка обратно и след това да ритна топката “, споделя по-късно Визард.

Кариерата на героя Дейвид Джак пък стартира в Плимут, където татко му Боб е управител в продължение на цели 29 години. През 1920 година надареният нападател минава в някогашния клуб на татко си Болтън дружно с двамата си братя. Той освен отбелязва 161 гола в 324 мача за Болтън (трети е измежду безконечните голмайстори на клуба), само че печели и още една Купа на Англия – през 1926-а, когато още веднъж отбелязва победния гол във финала.

Рекордният му трансфер в Арсенал е не по-малко сполучлив и там Дейвид Джак записва 124 гола в 208 мача, печелейки три трофеи за четири години. Когато взима ФА Къп и с „ артилеристите “, Джак става първият, който печели трофея с два разнообразни тима.

Конят Били пък става най-популярното четириного в света най-малко за известно време. 

Уви, за футболен клуб Болтън ориста не е лека след първия мач на „ Уембли “ – и включва много възходи и падения през миналия век. В момента отборът е в Първа лига (трета дивизия) и се бори за влизане в Чемпиъншип, само че славното минало се помни и уважава.

„ Дейвид Джак беше първият човек, отбелязал гол на „ Уембли “, към което прибавяме и обстоятелството, че ние бяхме първият тим, отбелязал във Футболната лига в откриващия ѝ сезон през 1888 година “, напомня Саймън Марланд, дългогодишният клубен секретар на Болтън.

„ Така че има неща, които просто никой в никакъв случай не може да ни отнеме “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР