Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем

...
Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем
Коментари Харесай

Доц. Кучнев каза кога ще сме на прага на грипна епидемия

Грипната вълна е почнала. На прага на зараза ще бъдем след една, две седмици. Развитието на заболяването е съгласно предстоящото, по този начин както го прави всеки зимен сезон. Виждам по какъв начин в обособени райони стартира да набира скорост и чакам, че до 10 дни първите области ще разгласят грипна зараза. Това съобщи доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Рано е за наблюдения върху така наречен „ дълъг грип ”. „ Само въз основата на една обява не може да вадим генерални заключения. Този вариант, с който в този момент се срещаме, е много типичен като протичане и не мисля, че ще има кой знае какви тежки последствия. Всичко зависи от положението на организма ”, сподели той.

Доцентът посочи, че няма да се постановат районни ограничения за грип. „ Имаше области, достигнали покрай въвеждането на противогрипни ограничения предходната седмица. Това значи към 200 на 10 000 души заболеваемост. За епидемиологична конюнктура би трябвало цифрата да доближи 250 – 300 души ”, твърди той пред Нова.

Доц. Кунчев дефинира равнището на разпространяване на варицела и скарлатина като умерено. „ Ние не прилагаме ваксинопрофилактика. Варицелната ваксина би трябвало да бъде включена в календара за имунизации. От януари до март нормално е интервала от годината, когато шарките са най-разпространени ”, изясни докторът. 

Според него риск от развиване на зараза от морбили към този момент няма. Но постоянно има опция за импорт на болестта от Румъния.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР