Издадох заповед, която е публикувана на сайта на Министерството на

...
Издадох заповед, която е публикувана на сайта на Министерството на
Коментари Харесай

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

„ Издадох заповед, която е оповестена на уеб страницата на Министерството на здравеопазването, за въвеждане на краткотрайни противоепидемични ограничения, включващи основаване на организация за целесъобразна имунизация против коклюш на бременни дами в 27-36 гестационна седмица “. Това съобщи министърът на опазването на здравето доктор Галя Кондева на брифинг в Министерския съвет след съвещанието на Кабинета във връзка със обстановката с коклюша у нас.

Тя съобщи още, че актуализацията на Имунизационния календар към този момент е реалност.

Припомняме, смяната в Наредбата за имунизациите бе обнародвана през вчерашния ден в „ Държавен вестник “ през вчерашния ден.

С измененията в календара е основана опция наложителната съществена имунизация, включваща коклюш, както и наложителната съществена имунизация против пневмококи, да се организират от навършване на 6-седмична възраст.

Имунизацията ще се прави, както и до момента, от общопрактикуващите лекари и по отношение на измененията е изпратено указателно писмо до Регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

Поетият пред премиера и обществото ангажимент за основаване на опция и организация за имунизация на бременни дами е изпълнен, заявява още Кондева. В страната започва имунизационна акция за целесъобразна имунизация против коклюш на бременни с документиран интервал на бременността в 27-36 гестационна седмица.

Имунизацията на бременни е еднократна и е по избор, като ще се прави в избрани за задачата имунизационни кабинети във всички 28 области на страната.

За облекчение на жителите е основана интерактивна карта с посочени по области места за слагане на ваксина и телефон за връзка, която е налична на Специализирания уебсайт „ Плюс Мен “, оповестяват още от Министерство на здравеопазването и предлагат преди посещаване на кабинета да се реализира връзка на посочените за задачата телефони, за уточняване на детайлности и приемане на спомагателна информация, обвързвана с имунизацията.

На процедура в по-голямата си част заповедта за противоепидемичните ограничения включва точно целесъобразната имунизация на бременни.

В добавка се планува Регионална здравна ревизия, на която е обявен случай на коклюш, да извърши епидемиологично изследване и да предпише нужните противоепидемични ограничения във връзка с болния, контактните му лица и външната среда, т.е. да съблюдава отговорностите си по нормативната уредба.

При вписване на коклюш в ясли, детски градини и учебни заведения пък следва „ да се засилят ограниченията по проветряване, влажно разчистване и стерилизация на повърхности и под “, гласи заповедта на министърката. При сходен случай също по този начин би трябвало да се обезпечат задоволително количества течен сапун, подобаващи биоциди за стерилизация на ръце и салфетки за еднократна приложимост, както и да се организира ежедневна инспекция на деца и възпитаници за признаци на болестта. Ако обещано дете демонстрира съответните признаци, то следва да не бъде допускано или да бъде отстранено от групата или класа.

Заповедта на доктор Кондева не планува карантиниране на цели групи или класове, нито преустановяване на образователни занятия.

Цялата заповед за краткотрайните противоепидемични ограничения против коклюш вижте.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР