Грипна епидемия в България се очаква в началото на годината

...
Грипна епидемия в България се очаква в началото на годината
Коментари Харесай

Ето кога идва грипната епидемия в България

Грипна зараза в България се чака при започване на годината - през месеците януари и февруари. По оценки на Световната здравна организация един милиард души по света се разболяват от грип всяка година. Между три и пет милиона души го карат тежко, а сред 290 000 и 650 000 умират от грипни затруднения.

По данни на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите всяка година към 70 000 европейци губят живота си поради грип. За съпоставяне смъртността в Европа, породена от COVID-19, надвишава 550 000.

По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания броят на болни от грип и остри респираторни болести през последната седмица е 1209.

Кога чакаме грипна зараза и по какъв начин да се предпазим от заразяване?

При всеки заболяването протича друго, по тази причина и е мъчно да се направи клинична разлика сред грип и COVID-19.

Може би най-голямата основна разлика сред COVID-19 и грип е острото начало при грипа и плавното утежняване на признаците при COVID-19, само че както всяко нещо в медицината, нищо няма на 100%, изясни вирусологът Любомира Гломб пред bTV.

От Националния център по заразни и паразитни заболявания чакат, че през грипния сезон ще циркулират познатите ни грипни варианти - двете разновидностите на грип А - "Свински грип " и "Хонконг " и двете на грип Б - "Виктория " и "Ямагата ".

Към момента обаче у нас още няма регистриран публично вариант.

Този сезон към момента не се следи грипен сезон. Разпространението на грип в Европейски Съюз към момента е на равнище междусезонно, т.е. случаите са единични, както е през лятото, добави Любомира Гломб.

Грипът протича най-тежко при дребните деца и хората над 65-годишна възраст.

Най-добрата профилактика постоянно е била имунизацията, сподели още вирусологът.

В България в последните години обаче се имунизират едвам към три % от популацията. В годината на коронакризата обаче още през октомври пред аптеките се извиха опашки за противогрипни ваксини.

Количеството, което беше импортирано, не доближи до всички аптеки. Нямаше задоволителни количества, с цел да можем да подсигурим всички пациенти. Хора с хронични болести, по-възрастното население добре е да се имунизира, както и дребните деца, тъй като грипът не щади никого – нито млад нито остарял “, съобщи Маргарита Грозданова, член на Българския фармацевтичен съюз.

Противогрипни ваксини има в наличност при един от тъговците на едро, само че заради дребното търсене, те всеобщо липсват в аптеките.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР