Грипна епидемия е обявена и на територията на София-обаст от

...
Грипна епидемия е обявена и на територията на София-обаст от
Коментари Харесай

Грипна епидемия и в София-област

Г рипна зараза е оповестена и на територията на София-обаст от 25 януари до 1 февруари 2024 година в това число, оповестяват от.

Решение е взето на 23 януари след съвещание на Областния спешен щаб за битка с грип и ОРЗ. Временните противоепидемични ограничения са съгласувани с основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Междувременно Смолян удължава въведените противоепидемични ограничения. Там епидемията е в действие от 18 до 24 януари в това число, само че поради високите равнища на заболяемост, интервалът се удължава до края на месеца.

До 28 януари е в действие и оповестената зараза в Габрово и Пловдив. Така броят на областите, въвели краткотрайни ограничения против разпространяването на грип и остри респираторни болести (ОРЗ), става общо седем. 

При оповестена грипна зараза
се преустановяват плановите съвещания на здрави бременни дами и деца;профилактичните прегледи и наложителните имунизации и реимунизации.Провежда се прецизен всекидневен филтър в детските ясли, градини и учебни заведения.Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и обществени институции за деца и възрастни.

В взаимозависимост от развиването на грипната зараза в дадена област, краткотрайните противоепидемични ограничения могат да бъдат допълвани, а интервала на тяхното деяние – удължаван.

Министерството на здравеопазването предлага всички лица със признаци на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, изнемощялост и др.) да си останат у дома при опция и да посетят доктор. Да лимитират контактите си, изключително с дребни деца, бременни дами и остарели хора.

От изключително значение е спазването на отдалеченост и отбягване тук-там със скупчване на хора, заради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси – посредством кихане и кашляне.

Данните за заболяемостта в страната демонстрират повишаване на грипната интензивност. Най-засегнати от остри респираторни болести (ОРЗ) са децата и младежите до 30 година, оповестяват още от здравното министерство.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР