Грипът ще достигне епидемични нива през януари, прогнозира главният държавен

...
Грипът ще достигне епидемични нива през януари, прогнозира главният държавен
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Грипът ще достигне епидемични нива през януари

Грипът ще доближи епидемиологични равнища през януари , предвижда основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. По думите му грипния сезон е просрочен тази година. Според него през декември се чака да отчетат обособени огнища на грип – фамилии, ясли и градини.

„ Края на ноември сме, а към момента не засичаме грип. Трудно може да се каже на какво се дължи, само че няма да ни се размине. Грипът в Северна Америка към този момент напредна. Вероятно в края на януари или през февруари ще се увеличи внезапно заболеваемостта и ще доближи епидемиологични равнища. Мерките, които прилагахме по време на пандемията от COVID-19 явно повлияват при респираторните инфекции “, разяснява специалистът пред „ Българска национална телевизия “. Той съобщи, че през няколкото години на пандемията са засечени рекордно ниски равнища на други болести като скарлатина, варицел а и други.

При хора с хронични болести и от рисковите групи грипът може да докара до затруднения . Има опция за безвъзмездна имунизация против грип, обезпечени са 333 000 дози. Според доктор Кунчев новата назална ваксина може да облекчи имунизирането , изключително при деца. Той акцентира:

„ Октомври и ноември са най-хубави за имунизация, с цел да имаме имунитет през декември, когато се чакат първите огнища на грип. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР