Грипът, който започна да тръшка наред, сам по себе си

...
Грипът, който започна да тръшка наред, сам по себе си
Коментари Харесай

Грипът не е страшен, но усложненията - убиват!

Грипът, който стартира да тръшка наред, самичък по себе си не е рисков, в случай че се лекува вярно. Не отидете ли обаче в точния момент на доктор и започнете ли да се самолекувате, може да си докарате страшни затруднения, категорчин са експертите. Какво неприятно може да се случи?

Вирусна пневмония
Сред затрудненията на фона на остра респираторна вирусна зараза (ОРВИ) най-често се развива бактериална и вирусна пневмония. Основните признаци се появяват на третия ден след заразяването. Вирусната пневмония постоянно се развива заради зараза на горните дихателни пътища и е съпроводена от висока температура, дефицит на въздух, кашлица, храчки и дихателна непълнота. На фона на остри респираторни вирусни инфекции може да се развият рискови затруднения като менингит, енцефалит, гломерулонефрит и даже сепсис – зараза на кръвта с бактериални патогени.

Ангината поврежда сърцето: без антибиотици няма да мине
Ангината може да се развие и като затруднение на ОРВИ. Това е доста постоянно срещано и добре известно заболяване. Симптомите на ангината са доста сходни на грипа: висока температура, болки в тялото, главоболие, настинка или тресчица, зачервяване на гърлото. Дори при неусложнено протичане заболяването продължава минимум две-три седмици. Въпреки това, сходно на грипа, самата тя е рискова заради затрудненията си. Най-честите са: миокардит (възпаление на сърдечния мускул), ревматизъм, нефрит (възпаление на бъбреците) и други Ситуацията е присъща за тези, които имат намален имунитет, изключително през студените месеци.

Ето за какво, в случай че развиете ангина, не си коства да се самолекувате, а да потърсите помощ от доктор. Само експерт може да реши по какъв начин и с какво да се лекувате. В последна сметка формите и видовете ангина са разнообразни, чак до тежки язвени и гангренозни типове.

При това по едно и също време с ангината може да се развива и такова съществено инфекциозно заболяване като дифтерия. Днес в нашата страна тази патология става все по-разпространена освен при деца, само че и при възрастни. А процентът на смъртност от нея е много висок. Не е елементарно даже и за доктор с доста опит да направи разграничаване сред една „ елементарна ” ангина и дифтерия: точна диагноза може да бъде направена единствено след посявка на проба от сливиците.

А в случай че се откри диагнозата „ ангина “, е по-добре да се лекувате вкъщи. Усложненията като ревматичен миокардит и нефрит нормално се развиват при тези, които са изкарали ангината „ на крайник ”. И защото причинители на ангината не са единствено вируси, само че и бактерии, с цел да се излекувате, ще би трябвало да приемате антибиотици. Но какви тъкмо, каква да е дозата им, какъв брой постоянно и какъв брой време да ги приемате може да реши единствено доктор.

Ултравиолетовото облъчване на сливиците и на задната фарингеална стена дава добър резултат при ангина.

Спомагателни средства

Тъй като огнището на инфектиране е в гърлото, в този случай може да ви оказват помощ и домашни способи за лекуване. Гаргарите с разтвори на сода, сол, дестилат от лайка, фурацилин са ефикасни. Можете да ги вършиме по няколко пъти дневно. Също по този начин – гаргара с топла вода и мед (1 супена лъжица мед на чаша вода), инхалации с топла вода със сода и така нататък При ангина оказва помощ и прополисът: дъвчете постепенно зърната след хранене.

Направете си и противовъзпалителна билкова настойка

Рецепта: смесете по 2 супени лъжици звъника и лайка, по 3 супени лъжици лавандула и чистотел. Три супени лъжици от добре смесените билки залейте с един литър вряла вода, оставете да се запарва 40 минути. Правете гаргара с топлата настойка до 10-12 пъти дневно, в тежки случаи – на всеки 30 минути. След гаргарата приемете от настойката и вътрешно: по 1 супена лъжица, няколко пъти дневно.
Вирусният тонзилит може да удари бъбреците, белите дробове и черния дроб
Едно от затрудненията на грипа е вирусният тонзилит. Това е необикновен тип инфектиране на подчелюстните сливици, което най-често се развива след грип. Причинителите му са вируси, които са проникнали в носоглътката и са предизвикали инфектиране в небните сливици. Както е известно, сливиците защищават организма от инфекции, само че вследствие на развиването на възпалителни процеси те губят тази си функционалност. По-късно към вирусната зараза може да се насложи и бактериална – тя предизвика развиването на бактериален тонзилит.

Децата са по-податливи на това заболяване, защото тяхната имунна система към момента не се е оформила. В началото признаците на грипа и ОРВИ са по-изразени. Но с по-задълбочено проучване на гърлото се открива инфектиране на сливиците и налепи по тях.

Симптомите на вирусния тонзилит са съвсем същите като тези при ангината: остри болки в гърлото, зачервяване, подути лимфни възли, налеп по сливиците, висока температура. Ако не предприемете ограничения още при проявата на първите признаци на болестта, инфекцията ще проникне надълбоко в организма, което покачва риска от други затруднения: бронхит и пневмония. Ако в този случай не се лекува вярно, заболяването може да премине в хронична форма: ще се появят съществени проблеми с работата на черния дроб, бъбреците и сърцето.

В този случай е належащо деликатно да ви прегледа експерт, като обърне изключително внимание на положението на назофаринкса и лимфните възли. Трябва да си извършите кръвни проучвания, да ви вземат намазка, да си извършите ЕКГ на сърцето. Трябва да се консултирате с инфекционист и алерголог. Лечението на вирусния тонзилит в огромна степен би трябвало да е ориентирано към премахване признаците на грипа, ОРВИ или други възпаления, дали подтик на болестта.

В основата на лекуването са противовирусните препарати. Антибиотиците нямат място тук – ползват се единствено при бактериален тонзилит. Ако лечението е извършена вярно, признаците ще отзвучат – както на тонзилита, по този начин и на главното заболяване. В последно време огромна успеваемост демонстрира лекуването с лазер.

Спомагателни средства

Противовъзпалителни билки за гаргара: жълт кантарион, дъбови листа, листа от диви ягоди, чистотел – по 2 супени лъжици. Залейте 3 супени лъжици от билковата примес с литър вряла вода, оставете да се запарва 40 минути. Правете си гаргара с отварата до 10 пъти дневно и приемайте вътрешно по 2 супени лъжици, до 10 пъти дневно. Може да се употребява отварата и за инхалация.

Въпреки това при дълготрайно инфектиране на сливиците и изключително при появяването на затруднения на хроничния и вирусен тонзилит сливиците ще би трябвало да се отстранят.
Фарингитът и ларингитът понижават слуха
Болката в гърлото може също по този начин да алармира, че е почнало и инфектиране на стените на фаринкса и ларинкса. Възпалението на фаринкса се назовава фарингит, а на ларинкса – ларингит. Тези болести са последица от закъсняло лекуване на грипа. Те постоянно се комбинират едно с друго или с ангина. Основните признаци са болежка при преглъщане, драскане и сухота в гърлото, както и непрекъснато предпочитание за кашляне. Ако възпалението е тежко, може да се появи пресипнал глас, а от време на време цялостната му загуба. Когато възпалението се популяризира в евстахиевите тръби, които свързват фаринкса с ухото, слухът се утежнява и може да зародят болки в ухото.

Лечението на фарингита е същото като при ангината – с антивирусни медикаменти. Прави се и гаргара (включително с 10% солен разтвор), инхалации, приемане на доста течност за премахване на микробните отрови.

Спомагателни средства

Смес от билки: вземете 4 супени лъжици агримония от аптеката, горски слез, както и 100 г черен касис и 100 г мед. Билките се сваряват, запарват се и настойката се прецежда. Добавете към нея плодовете и меда и оставете да упорства 7 дни на мрачно място. Вземайте по 1 супена лъжица, 3 пъти дневно. Използвайте я и за инхалации. Правете си гаргара на гърлото до 6 пъти дневно.
Друга билкова примес: вземете 4 супени лъжици евкалипт, лайка и мащерка, култивиран чай. Залейте 3 супени лъжици от сместа с литър вряла вода. Оставете да се запари. Вземайте по 2 супени лъжици от отварата по 6 пъти дневно, а сред дозите си правете гаргара с нея. Преди лягане – направете инхалация. При изсъхнало и възпалено гърло за инхалациите прибавете 1 супена лъжица слънчогледово олио. След инхалациите най-малко един час не излизайте на открито.

Източник: здраве.то
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР