Грипът или обикновената настинка често могат да доведат до усложнения.

...
Грипът или обикновената настинка често могат да доведат до усложнения.
Коментари Харесай

Как да се предпазим от грип и настинка?

Грипът или елементарната простуда постоянно могат да доведат до затруднения. Как да се предпазим от грип и простуда е въпрос, който постоянно си задаваме в зимните месеци. Промените в метода на живот, поддържането на постоянни имунизации и подобряването на навиците за персонална хигиена могат да понижат риска от заболяване.

Настинки, грип и други респираторни вирусни инфекции могат да доведат до вторични положения като пневмония, бронхит или други инфекции, изключително утежняване на хронични болести като астма или диабет.

Укрепването на имунната ви система е от решаващо значение за понижаване на вероятността от заболяване.

Ето девет съвета, които ще отговорят на въпроса ви – по какъв начин да се предпазим от грип и простуда – и ще ви оказват помощ да останете здрави през цялата година.

1. Мийте ръцете си постоянно

Честото миене на ръцете е ефикасен способ за поддържане на здравето през цялата година. Вирусите, като COVID-19, могат да оцелеят върху повърхности за нескончаем интервал от време. Има риск да се разболеете, в случай че влезете в контакт с повърхнина, носеща вируса, замърсите ръцете си и след това докоснете лицето си.

Мийте ръцете си усърдно с топла сапунена вода, като осигурите най-малко 20-секундно измиване. Въздържайте се от допиране на носа, лицето и устата с ръце.

В обстановки, в които измиването на ръцете не е допустимо, можете да се предпазите, като употребявате антибактериален дезинфектант за ръце. Освен това постарайте се постоянно да дезинфекцирате повърхности в дома и на работното си място.

2. Бъдете дейни

Физическата интензивност е средство за усилване на имунната система. Колкото повече се движите, толкоз повече тялото ви може да се бори с инфекцията.

Може да обмислите колоездене, вървене, плуване или аеробика с умерена активност.

Старайте се да вършиме извършения с умерена активност за към 20 до 30 минути дневно, с цел да достигнете целесъобразните общо 150 минути на седмица. Добър съвет е и да укрепвайте мускулите си, като вдигате тежести или вършиме йога.

3. Промени в диетата

Следване на насоките на здравословното хранене, което включва обилие от плодове, зеленчуци и постно месо, способства за цялостното здраве и укрепва имунната система.

Плодовете и зеленчуците нормално са богати на антиоксиданти, защищават клетките от увреждане и предизвикват цялостното ви благоденствие.

Протеинът играе решаваща роля за запазването на мускулната и костната маса, както и за поддържането на имунната функционалност. Осигуряването на съответен банкет на протеини е изключително значимо за поддържане на мощ, подвижност и изцяло качество на живот.

Препоръчително е да се ограничи потреблението на сладки, солени и мазни храни. Освен това, умереният банкет на алкохол е от изгода за поддържане на положително здраве.

Виж още: 15 Храни за укрепване на имунната система, които е добре да хапвате

4. Прием на добавки

Някои добавки могат да допринесат за постоянна имунна система. Витамин D, да вземем за пример, играе решаваща роля в имунната функционалност и може да понижи риска от хоспитализация в интензивно поделение заради зараза с COVID-19.

Други добавки, потребни за поддържане на положително здраве при възрастни хора, включват:

  • Витамин Ц
  • Витамин E
  • Селен
  • Калций

Преди да включите каквито и да е добавки в рутината си, значимо е да се консултирате с доктор.

5. Научете се да управлявате дейно напрежението

Постоянният стрес покачва производството на кортизол в тялото ви, нарушавайки разнообразни функционалности, в това число имунната система.

За да облекчите напрежението, правете постоянна физическа интензивност, осигурете си задоволително сън, задайте реалистични упования и се занимавайте с приятни, релаксиращи действия.

 6. Почивайте си задоволително

Освен намаляването на напрежението, достатъчният сън е от решаващо значение за процесите на възобновяване на тялото ви. Достатъчният сън поддържа здрава имунна система, повишавайки способността на тялото ви да се бори с вирусите.

Сънят е доста значим, влияейки позитивно върху паметта и концентрацията. Стремете се към най-малко седем до девет часа сън всяка нощ.

7. Ваксини и профилактика

Получаването на годишни имунизации е основна тактика за целогодишно здраве.

Ако сте на 65 или повече години, консултирайте се с вашия доктор приемането на адювантна ваксина против грип. 

За предварителна защита на COVID-19, рекомендациите са, че би трябвало да имате най-малко една доза ваксина против COVID-19. Изследванията демонстрират, че имунизацията доста понижава риска от тежки признаци.

8. Gодишни прегледи

Планирането на годишен обзор също е добър съвет за поддържането на положително здраве. Винаги говорете с Вашия доктор, в случай че имате терзания по отношение на здравето си.

Състояния като диабет и високо кръвно налягане могат да останат незабелязани. Редовните физически прегледи ще разрешат на Вашия доктор да диагностицира в точния момент всевъзможни проблеми.

Получаването на ранно лекуване може да предотврати дълготрайни затруднения.

9. Избягвайте контакт с заболели хора

Друг метод да се предпазите е да избягвате непосредственост до заболели хора. Това е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи. Но в случай че във вашия регион има огнище на грип, ограничете контакта с хора, които не се усещат добре, и избягвайте пренаселените места, до момента в който изискванията се подобрят.

Ако би трябвало да излезете, предпазете се, като носите маска за лице. Ако се грижите за някой с грип, носете маска за лице и ръкавици и мийте ръцете си постоянно.

Заключение

Не можете да предотвратите всички болести, само че самодейният метод може да укрепи имунната ви система.

Силната имунна система може да ви поддържа по-здрави и по-малко податливи на болести през цялата година.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР