Грип като грип, нищо различно, нищо особено или специално. Ако

...
Грип като грип, нищо различно, нищо особено или специално. Ако
Коментари Харесай

Д-р Стойчо Кацаров: Проблемът с лекарствата се дължи на неразумна държавна намеса на пазара

Грип като грип, нищо друго, нищо изключително или особено. Ако се третира вярно, в множеството случаи не води до затруднения.

Това разяснява в студиото на Euronews PrimeTime някогашният здравен министър доктор Стойчо Кацаров по отношение на грипната обстановка в страната.
За мен по-големият проблем на тези грипни епидемии не е толкоз разпространяването на вируса и преболедуването на избран брой хора, колкото последствията от безразборното определяне и потребление на антибиотици. Това може да има по-тежки последствия за нашето население, в сравнение с самата грипна вълна, която идва и си отива всяка година.
Според доктор Кацаров сме пропуснали златна опция като организация на здравната система във връзка с диагностиката на вирусните болести, освен на грипа.

„ Покрай Ковид голям брой лаборатории в страната се оборудваха с апарати за проучване на вируси и това можеше да бъде употребявано да се диагностицират освен Ковид, само че и други вирусни болести “, разяснява той.
Вирусните болести, включително и грипа, не се лекуват с антибиотици. Вирусът не се повлиява от антибиотик, безсмислено. Само сътворяваме устойчивост на бактериите, които по този начин или другояче, живеят в нашия организъм.
Температурата и кашлицата не са показателни за болнично лекуване, акцентира доктор Кацаров. По неговите думи коронавирусът е нанесъл големи провали на популацията, доста по-големи от нормалните за сезона грипове.

„ Вирусните инфекции всекидневно протичат по-леко “, добави доктор Кацаров.

Рисковете от нова Ковид вълна в Европа не са огромни, защото по-голямата част от популацията са имунизирани.

Той означи, че хаосът с изчезнали медикаменти в аптеките е проблем, основан преди 10 години и се дължи се на държавна интервенция на пазара на медикаментите.
Държавата сътвори правила, с които принуди производителите на медикаменти да понижат цените на регистрация на медикаменти в цената. Вие принуждавате производителя да записва лекарство на цена, по-ниска от тази, на която той го продава в Германия, Австрия и така нататък Понеже сме в Европейски Съюз имаме свободно придвижване на артикули, всеки един деятелен търговец на медикаменти купува от тук по-евтините медикаменти, продава ги и прибира разликата – 10-20%.
„ Неразумна и неправилна лекарствена политика сътвори цялостен отрасъл, който се занимава с реекспорт на медикаменти, само че това е за сметка на недостиг на медикаменти в нашата страна “, безапелационен е доктор Кацаров и добави, че хронично болните у нас са останали без медикаменти.

„ Здравната каса може да контракти преференциални цени за медикаментите, която тя заплаща. Тогава ще има ниски бюджетни разноски за медикаменти и няма да има реекспорт “, уточни някогашният здравен министър.

Той разяснява, че в случай че се създадат законови промени, това ще засегне към този момент основани огромни ползи и всички управлявали здравната система го знаят.

Д-р Кацаров прикани да се разшири описът на медикаменти, за които не се изискват рецепта, да се понижи държавната интервенция и да се подтиква конкуренцията сред производителите на медикаменти.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР