Грижи за картофите – полезни съвети Щедра реколта от картофи,

...
Грижи за картофите – полезни съвети Щедра реколта от картофи,
Коментари Харесай

Полезни съвети при отглеждане на картофи

Грижи за картофите – потребни препоръки

Щедра годишна продукция от картофи, огромни, вкусни, без химикали – това е съкровената фантазия на всеки градинар. В допълнение към омразните бръмбари и непредсказуемото време, личните ни неточности постоянно ни пречат да я получим.

Посадъчен материал
По клубените, които остават за сеитба, се натрупват патогени на гъбични болести и вредители година след година.

Рано или късно това ще повлияе на реколтата. Следователно семената би трябвало да се възобновяват най-малко един път на всеки 5 години. Обикновено най-хубавите клубени се избират за ястие, а дребните и некачествени се оставят за семе.

За засаждане избирайте картофи, не по-малки от пилешко яйце. Но другата прекаленост също не работи. Твърде огромните картофи няма да пуснат корен дълго време, консумирайки вътрешните запаси.

Подготовка на клубените
Не засаждайте картофи, които преди малко сте извадили от мазето. В този случай те ще покълват дълго време.

Клубените би трябвало да бъдат готови за засаждане. За да извършите това, картофите се слагат в стая с температура 12-15 градуса и разсеяна светлина за 15-20 дни.

Място за засаждане
Ограничената налична повърхност ни кара да отглеждаме картофи на един и същи имот година след година. Междувременно, с цел да не се натрупват вредители и заболявания в почвата, мястото на засаждане би трябвало да се сменя на всеки няколко години.

Най-добрите прародители на картофите са лук, чесън, краставици, репички, зеле, бобови растения. Доматите да вземем за пример не са подобаващи. И двете култури принадлежат към едно семейство, което значи, че са склонни към едни и същи болести.

 Грижи за картофите за изобилна и здрава годишна продукция

Можете ли да получите повече, като засадите по-малко?
За да не се постанова картофените клубени да се съревновават между тях за вода и хранителни субстанции, дистанцията сред дупките би трябвало да бъде най-малко 25–35 сантиметра. А дистанцията сред редовете – 60–70 сантиметра.

Поливане
Клубените стартират да се образуват през интервала на разцвет. Следователно, когато по това време няма дъжд в продължение на 2 седмици или повече, растенията страдат от дефицит на влага.

В интервала на разцвет картофите би трябвало да се поливат най-малко 2 пъти седмично.

Подхранване
Подхранете мястото през есента. След прибиране на реколтата и изораване на мястото, разпръснете изгнила кравешка тор или компост. Ще ви трябват: 7 кофи на 1 квадратен метър.

Вижте още: Бисквитки със стафиди

Не се предлага да се употребява свеж тор. Не единствено трансформира усета на клубените, само че и предизвиква заразяване, намалявайки добива. През пролетта се ползва сложен тор (азот, фосфор и калий) в размер на 2-3 кг за всеки 100 квадратни метра от градината. Картофите реагират добре на дървесната пепел. Достатъчни са 300 грама на квадратен метър.

Правилните грижи за картофите ще ви подсигуряват добра годишна продукция!

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР