Григорий Родченков, бившият шеф на руската антидопингова агенция (RUSADA), който

...
Григорий Родченков, бившият шеф на руската антидопингова агенция (RUSADA), който
Коментари Харесай

Бившият шеф на руската антидопингова агенция ще свидетелства пред КАС въпреки заплахите за живота му

Григорий Родченков, някогашният началник на съветската антидопингова организация (RUSADA), който беше един от основните очевидци, довели до разкриването на допинг в съветския спорт ще се яви пред съда. Това удостовери неговият юрист Джим Уолдън. Родченков спомага на Международния олимпийски комитет (МОК) за разкриването на спортисти, които са се възползвали от държавна стратегия за допинг.

Вследствие на неговите разкрития Русия беше изхвърлена от присъединяване на олимпийските игри в Пьончан, а 43 състезатели получиха доживотни санкции. От тях 42-ма апелираха пред Спортния трибунал (КАС) и в този момент Родченков е свикан.

" Той ще се яви, няма подозрение в това макар заканите за живота му. Знаем, че той е отпред в листата с най-мразени хора в Русия. Има закани към него, а както знаете най-малко един държавен чиновник прикани той да бъде екзекутиран ", сподели още Уолдън.

Родченков би трябвало да свидетелства по общият иск на съветските състезатели, както и в дело, заведено от някогашния състезателен министър на Русия Виталий Мутко. Той също получи наказване като забъркан в огромния допинг скандал.

Адвокатът на Родченков изясни още, че има информация по отношение на допинг скандал, който се проверява във футбола. Според него от Световната футболна централа (ФИФА) се обмисля дали да не се сътвори самостоятелен проверяващ орган, който да ревизира има ли сходна система за допинг и в съветския футбол.

Страната е хазаин на международното състезание през лятото, а в края на декември беше оповестен лист с 11 играчи, чиито проби са съмнителни. Сред тях беше и някогашният български национал Благой Георгиев, който приключи кариерата си.

В последна сметка медиите в Русия оповестиха, че пробите са негативни, само че се ревизират нови такива. Сред тях са и такива, дадени от седем настоящи национали на Русия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (189)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР