Григор Димитров заяви, че няма да изпада в прекалено голяма

...
Григор Димитров заяви, че няма да изпада в прекалено голяма
Коментари Харесай

Григор Димитров: Няма да изпадам в еуфория, а ще работя още повече, за да стана по-постоянен

Григор Димитров съобщи, че няма да изпада в прекомерно огромна еуфория след най-големия триумф в кариерата си - купата във финалите на АТП. Българският тенисист изрази удовлетворение от постигнатото през миналия сезон, само че добави, че би трябвало да продължи да работи още по-усърдно, с цел да задържи и увеличи равнището си.

Ето какво сподели той след на конференцията след прочувствената победа против Давид Гофен във финалния мач в Лондон.

Би ли сравнил подготовката си за този толкоз сполучлив сезон с тази от предходни години. Какво променихте с твоя треньор? Какво се промени като цяло, с цел да вдигнеш равнището?
- Цялата тази целенасочена работа. Както споделих и в предходни конференции - когато си добре квалифициран, имаш добра непоклатимост зад тила си. Мисля, че демонстрирах добра психическа резистентност през цялата година. Физически също не спирахме да работим - преди, по време и след шампионатите. Когато тялото ми разрешава да направя такава подготовка, се усещам като че ли към този момент имам преимущество против всеки различен състезател.

Това не е резултат единствено от една-две седмици работа, а е резултат от предсезонната подготовка и целия сезон по-късно, от метода, по който подбирахме шампионатите и така нататък Така че съгласно мен няма една загадка съставна част, която да посоча и да кажа: " Да, това беше ключът за мен този сезон. " Ключът е цялостната работата, която всички в тима свършихме, методът, по който се бяхме организирали и по който подхождахме към всеки шампионат.

Какво се криеше в тези сълзи най-после? Беше ли това завършек на едно дълго очакване? Или нещо друго?
- Просто се появиха. Не знам. Това е специфичен миг, специфичен шампионат. Нямаш опция да участваш в него всяка година. Чувствах, че заслужавам да бъда тук след сезона, който имах, само че не желаех да виждам толкоз надалеч (към титлата).

Също по този начин това беше последният мач за годината. Знаейки, че на следващия ден няма да ми се постанова да отивам на подготовка, ще се усещам ужасно, когато се събудя сутринта. Ще мога да върша каквото желая (смее се). Като тенисист не ти се случва постоянно да имаш тази независимост. Ако искаш да бъдеш на върха, няма директни пътища. Аз съм изцяло предан. Тази година свърших много работа. Жертвах някои дни, в които можеш да си умря, или да отида на някоя дребна почивка на места. Сега това се отплаща.



Някои нови лица се появиха в челото тази седмица. Мислиш ли, че виждаме една решаваща промяна на върха в мъжкия тенис? Виждаш ли се като част от тази нова вълна?
- Следващата година несъмнено ще бъде доста забавна. Особено първоначално. Има няколко огромни имена, които ще се завърнат в игра. Това са играчи, които в никакъв случай не би трябвало да бъдат отписвани. Но почтено казано не желая да мисля за това сега. Искам да се концентрирам върху това, което вършим с моя тим - по какъв начин да се подобрим, по какъв начин да станем по-силни, по какъв начин да победя тези играчи, когато се изправя против тях, по какъв начин да бъда непрекъснат във всеки шампионат, в който играя такива мачове.

Искам да се съсредоточвам върху това, а не да се запитвам: " О, дали съм един от тях? " В последна сметка сега съм тук, първенец съм в шампионата и съм доста благополучен. Това е всичко. Най-важното нещо е да останеш крепко стъпил на земята и да работиш още по-усърдно. Искам да продължа да последвам същата линия. Не желая да изпадам в еуфория от това, че съм се справил добре и в този момент съм №3 в света. Не, в противен случай. Това ме прави още по-вглъбен, още по-готов за работа и за това, което следва. В момента имам страхотна основа, върху която да надграждам следващата година. Очаква ме невероятна предсезонна част. Знам какво би трябвало да върша, с цел да стана още по-добър.

Какво мислиш, че си кадърен да постигнеш в този момент, откакто завоюва най-голямата купа в живота ти?
- Все още пробвам да обмисля това, което преди малко реализирах. Сега ще седнем с тима ми, ще създадем оценка на цялата година, ще забележим какво сме създали добре и къде можем да се подобрим. Естествено, една от най-големите ми цели е да печеля шампионат от Големия шлем. Това постоянно ми е било фантазия. Мисля, че в този момент нещата малко по малко се подреждат за мен. В предишното също съм имал положителни резултати, само че в този момент би трябвало да стана още по-постоянен в тези огромни шампионати и да подвигам равнището. Тази купа е ужасно, необикновено достижение за мен. Но към момента има доста какво да искам. Искам да се представям още по-добре и по-добре.



Преди шампионата сподели, че една от огромните разлики този сезон е, че си станал по-търпелив. Означава ли това, че преди си бил по-нетърпелив да постигнеш тези огромни резултати?
- В тениса постоянно би трябвало да си толерантен. Ако загубиш мач, знаеш, че другата седмица имаш нов шампионат и можеш да опиташ да направиш нещо по-различно. Такъв е нашият спорт. Тенисът е елементарна игра за интелигентни хора. Ако правиш нещата вярно - във и отвън корта, нещата се получават. Мисля, че тази година играх добре съвсем във всички шампионати. Дадох всичко от себе си.

Да се върнем две години години обратно, когато резултатите не бяха положителни, пропадаше в ранглистата, имаше доста разочарования. Можеше ли да си представиш, че в този момент ще бъдеш в тази позиция?
- Не, не (усмихва се). Определено не. Бях на кое място - 43, 44, 45? Не, тогава си мислех: " Как да подредя нещата, по какъв начин да вкарам три топки в корта? " Но с вярната настройка, с точните хора до теб, с подобаващата поддръжка нещата се получават. Онзи интервал доста ми оказа помощ. Мисля, че имах потребност от него. И в този момент правя оценка тези шест-седем месеца, които бяха цялостно изтезание за мен. Само в случай че си минал през това, можеш да го схванеш. В оня съответен миг носъзнах върху какво в действителност би трябвало да работя, кои са същинските хора към мен, кой в действителност държи на мен, кой е значим за мен. Научих толкоз доста уроци от оня интервал. И в този момент, лека-полека, малко по малко, ето ме тук.

Спомена точните хора, които са към теб. Колко огромна роля имаше Дани Валверду за твоите триумфи? Колко значим беше опитът, който той внесе в тима?
- Много. Той свърши страхотна работа с Анди (Мъри), по-късно и с Томаш (Бердих). Дани беше едно от най-големите попълнения в тима. Ако се замислите, действително ние работим дружно малко повече от година. Мисля, че той схваща ужасно играта, нейната същина. Голяма част от този триумф се дължи на него. Абсолютно! Разбира се, всеки един в тима има своя принос.

За пръв път чухме да поздравиш приятелката си Никол Шерцингер по този метод от корта. Емоционален изблик ли беше или нещо особено?
- Както споделих, правя оценка всеки един човек, който е, по този начин да се каже, в тима ми. Личните неща са си персонални. Тази победа е за всички нас, в тима, за фамилията ми. Разбира се, че тя е част от това нещо. Това е. Личните хора за мен значат доста. Майка ми и татко ми, (мениджърът ми) Георги Стоименов, Катя Малеева. Всички тези хора са доста повече от семейство за мен. Да печеля пред тях е скъпо.

 Григор Димитров: Няма да изпадам в еуфория, а ще работя още повече, с цел да стана по-постоянен
© LAP.bg

Играта ти през днешния ден (в неделя - бел. авт.) изглеждаше малко консервативна. Може би чакаше неточности на Гофен. Умишлена тактика ли беше това, или се дължеше на метода, по който той играе?
- Бях малко изтощен. Трябваше да изиграя няколко мача против солидни противници. Мисля, че през цялата седмица съумях да подкрепям едно положително равнище. Знаех, че Давид ще опита нещо друго, че ще бъде по-агресивен, с цел да не ми разреши да играя моята игра. Това беше явно още от първата точка.

Наистина трябваше да положа доста старания, изключително в първия сет, който съгласно мен беше ключът. В третия сет почувствах, че мога да направя някои неща по-различно, да бъда малко по-агресивен и това беше решаващо. Да, видно беше, че към края на мача бях малко нервозен, само че това съгласно мен е напълно обикновено. В последна сметка преодолях това затруднение и съм доста благополучен, че приключвам мощно годината.

Можеш ли да назовеш съответен миг, който обърна мача в твоя изгода?
- Може би тази точка за пробив в третия сет. Мачът се движеше ту в едната, ту в другата посока. Знаех, че в един миг би трябвало да направя нещо огромно, тъй като той в действителност сервираше доста добре. Беше мъчно да разгадавам сервисите му. Той пращаше топката доста покрай линиите. В един миг имах възприятието, че би трябвало да стартира да си предпочитам посока. Знаех, че в случай че се стигнеше до втори сервис и съумеех да направя добър ретур, ще имам опция да потегли в офанзива.

Вчера дефинира мача си (с Джак Сок) като нервозен. Днес какъв беше?
- Беше тегав (смее се). Но както споделих и преди този момент, мач с мач не си наподобява. Очаквах нещо по-различно от него и в действителност той го сподели. Определено не е елементарно да играеш против един състезател два пъти в една седмица. Най-важното за мен е, че съумях да печеля. Как тъкмо, все едно. Дали с грозна игра, дали с нещо друго, просто желаех да печеля този мач непременно. И дадох всичко от себе си, с цел да го направя.



Два пъти играеш финали с Гофен, два пъти печелиш. Би ли направил съпоставяне сред дуела в София и този тук като страсти, усеща.
- Да си призная, тук се усещах малко като в София с всички тези флагове. Беше отлично. Със сигурност мачът в София беше малко по-добър от моя страна, само че сякаш през днешния ден залогът беше по-голям. Очаквах много сложен мач и Давид ми го обезпечи (смее се).

Къде поставяш тази купа измежду триумфите си, тъй като полуфиналите на " Уимбълдън " и Australian Open бяха страхотни достижения, само че приключиха със загуба, а в този момент ще си тръгнеш с много по-различно чувство?
- Със сигурност я слагам на едно доста особено място. Нещата постоянно могат да се развият по друг метод. В тези мачове (срещу Новак Джокович и Рафаел Надал) каквото и да пробвах, не се получаваше. В този шампионат се получи.

През този сезон реализира най-големите резултати в кариерата си. Има ли обаче нещо, за което съжаляваш?
- Съжаление. Това е мощна дума. Пропуснах някои благоприятни условия, само че да скърбя? Не, не мисля. Да, можех да се показва по-добре в избрани шампионати, да печеля някои мачове, които изгубих. Това е несъмнено. Но не бих го нарекъл страдание. Опитах да дам най-хубавото от себе си. Щях да скърбя, в случай че не бях. Но не мога да се сетя за мачове, в които съм се предал или нещо сходно.

 Григор Димитров: Няма да изпадам в еуфория, а ще работя още повече, с цел да стана по-постоянен
© LAP.bg

Прекара една седмица с Рафа в Майорка. Беше ли това една хубава история за медиите или в действителност беше значима за твоето развиване?
- Мислите ли, че беше една хубава история за медиите?

Да.
- Наистина ли?

Да споделиш опит с сътрудник, това не е нещо обикновено в този бизнес.
- Защо да не е обикновено? Това беше една доста другарска подготвителна седмица. Изпитвам голям почит към този човек. Огромен. Обичам да играя с него. Губил съм от Рафа какъв брой - осем, девет пъти? И все пак към момента желая да играя с него. От него можеш да научиш толкоз доста. Хората бяха извънредно гостоприемни към мен. Бяха няколко доста позитивни дни за мен. Мисля, че дали против Рафа, дали против Роджър, постоянно можеш да научиш ужасно доста неща. Така че за мен това беше единствената причина да бъда там.

Григор, поздравения и овации от всички твои почитатели в Сърбия за този огромен триумф. Със сигурност всички почитатели на Балканите са доста щастливи от тази победа. Мислиш ли, че балканците имаме нещо особено, че сме първенци на всички спортове?
- Готино е да си балканец. Така е. Не го укривам. Всеки един от нас - естествено, не си избираш от кое място си - се стреми да потвърди себе си. Всички ние сме борци. Борим се до дъно. Това е нещо, което или го имаш в себе си, или не. Гордея се, че съумях да свърша годината по този метод.



Ще отидеш ли в този момент на отмора? Какви са проектите ти?
- Това е доста просторен въпрос (смее се). Да, сигурно ще си умря малко. Ще бъде прелестно, нали? Годината беше дълга. Ще си взема няколко дни отмора. Но знам, че след няколко такива дни ще стана толкоз разтревожен, че бързо ще се заловя за работа.

Много прекрасен край, само че започваме отначало. Така е в тениса. Ако беше в различен стадий от сезона, евентуално трябваше да стартира различен шампионат още на следващия ден. Няколко дни може да се порадвам, само че нямам доста време. Започва нов сезон, в който ще преследваме съответни цели. Много от играчите сигурно към този момент упражняват, тъй че би трябвало да наваксаме това време.

Всичко, което би трябвало да знаете за: ATP финалите в Лондон (95)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР