Григор Димитров спечели в изключително драматичен мач срещу Хуберт Хуркач

...
Григор Димитров спечели в изключително драматичен мач срещу Хуберт Хуркач
Коментари Харесай

Григор Димитров пречупи №9 в света в истински трилър в Маями

Григор Димитров завоюва в извънредно трагичен мач против Хуберт Хуркач след 3:6, 6:3, 7:6 (3) в осминафинален дуел от " Мастърс " -а в Маями. Двубоят, който продължи 2 часа и 41 минути бе доста оспорван и бе решен с тайбрек. Така и в петия конфликт посред ми българинът остана непобеден от поляка, който е №9 с международната класация.

Двамата се размениха по един сет, откакто в първия проби Хуркач, а във втория - Димитров. В третия Гришо на два пъти стигна до късмет за брейк, само че не съумя да се възползва. В тайбрека обаче не трепна и за първи път ще играе в Маями на 1/4- край, където ще се изправи против лидера в схемата Карлос Алкарас, който отстрани италианеца Лоренцо Музети.

ПЪРВИ СЕТ

Първи в мача сервира Хуркач, който сподели съмнения, само че съумя да стигне до 40-30. Пресилен форхенд донесе равнене, само че при идващото разиграване Димитров прати бекхенд-слайс в навън от водеща позиция. Полякът направи двойна неточност и се стигна до ново тъждество, а след това и до още две. След близо 10 минути Хуркач се оправи на мрежата за 0:1. Доста по-бързо завоюва подаването си Григор, въпреки че позволи противника да му поведе. Страхотно дълготрайно разиграване бе извоювано от Гришо за 30-30, а сервис-мрежа го изведе до 40-30. Непредизвикано сгрешен форхенд на Хуркач означаваше 1:1. В идващия гейм Димитров не пласира нито един ретур при страхотните начални удари на противника и изостана с 1:2.

На своя начален удар Димитров поведе с 30-0 след две хубаво извършени офанзиви, приключени с форхенд-униър и драйв-воле- След това даде точка на Хуркач след несполучлив опит за къса топка, само че с магически бекхенд по правата и невърнат сервис затвори гейма с 40-15 и тъждество 2:2. Чудесен късмет за пробив пропиля Гришо в петия гейм. Хуркач дръпна с 40-15, само че по-късно направи две неточности от бекхенд за 40-40. Последва още един дюс, след което последваха две сполучливи излизания на мрежата на Хуркач за 2:3. Точка за пробив трябваше да избавя Гришо на своя сервис-гейм, който потегли чудесно за него, повеждайки с 40-15. Две непредизвикани неточности доведоха до тъждество, а удар с рамката на ракетата на българина докара до първия брейк-бол в мача. Гришо не разреши да бъде продънен, а по-късно ас и сервис-мрежа му помогнаха да се оправи.

Гришо стартира впечатляващо идващия гейм и поведе с 30-0. Две непредизвикани неточности доведоха до 30-30. Добрата отбрана на Хуркач му разреши да вземе подаването си, въпреки и много мъчно - 3:4. Григор потегли с ас, само че по-късно подсеченият му бекхенд се спря в мрежата. Хуркач увеличи равнището на ретурите си и стигна до 40-40. Форхенд в навън на българина означаваше брейк-бол, а след преувеличен удар по правата се стигна до пробив - 3:5. Брейкът очевидно разклати Григор и той загуби идващия гейм на нула. Първо прати форхенд в мрежата, по-късно пък разрези му бекхенд излезе в навън. Последва нов форхенд в навън, а Хуркач затвори гейма на нула още при първия сетбол.

ВТОРИ СЕТ

Димитров стартира с положителни сервиси, като направи и един ас зя 40-0. Непредизвикана неточност от бекхенд даде очаквания на поляка, само че с нов отличен начален удар и уинър Гришо завоюва подаването си - 1:0. Хуркач отговори още по-впечатляващо и изравни 1:1 с гейм на нула. Гришо поведе с 30-0, само че Хуркач продължи да връща бомбените му сервиси и стигна до дюс. Агресивен форхенд на полука му завоюва и точка за пробив, само че този път бългаинът устоя. Първо принуди поляка да прати топката в мрежата, а по-късно завоюва разиграване - 2:1.

Грешките на Гришо продължиха, само че двайна неточност на Хуркач му обезпечи първи брейк-бол- Той беше отразен с ас, а по-късно полякът стигна до 2:2. Гришо още веднъж си направи задачата доста по-трудна от нужното и трябваше да премине през дюс след отразен брейк-бол, а стигна до преимущество макар неоснователен смач. Все отново с излизане на мрежата българинът поведе с 3:2. На своето подаване Хуркач сподели съмнения, а сгрешен бекхенд докара 30-15 за Гришо. Неуспешен лоб на поляка даде на Димитров два шанса за пробив. Първият беше отразен с ас, а вторият - с поразяваща форхенд композиция по диагонала и по правата. Григор обаче стигна и до трети брейк-бол с минаващ удар по правата, а още по-впечатляващ беше минаващият бекхенд по диагонала за затвърждаване на брейка - 4:2. След два аса и две неточности на Хуркач, Димитров затвърди пробива - 5:2. Подаването на Хуркач също затвори гейма небрежно - 5:3. Геймът стартира с замяна на точки, само че по-късно ретурите на Хуркач не бяха сполучливи и Димитров поведе 40-15. Добър сервис и още по-добро воле сложиха завършек на втория сет - 6:3.

ТРЕТИ СЕТ

Още в първия гейм Григор пропусна да стигне до двоен брейк-бол. Вместо 15-40 стана 30-30, а преувеличен форхенд донесе преимущество за противника. Хуркач беше предизвикан да сбърка и се стигна до дюс, само че полякът се оправи - 0:1. Подаването на Григор стартира с негова неточност, Хуркач обаче му върна " жеста ". Полякът сподели раздразнителност и прати поредно ретур и бекхенд в навън, което донесе триумф за Димитров - 1:1. Хуркач дръпна на своя сервис-гейм с 40-15, само че два доста класни форхенда на Гришо доведоха до тъждество. Съперникът им обаче пласира два съвършени сервиса и поведе - 1:2. С форхенд от линията Хуркач поведе в идващия гейм. Григор обаче сподели непоклатимост и самообладание, с цел да дочака грешките му и да изравни - 2:2.

Гришо поведе с 30-15, само че сгрешен минаващ форхенд го лиши от двоен брейк-бол. Впечатляващ форхенд по противоположния диагонал въпреки всичко му донесе късмет за пробив, само че Хуркач за следващ път се избави с приказен сервис и в последна сметка още веднъж оцеля - 2:3. И Димитров трябваше да покаже най-хубавото от себе си, с цел да не допусне пробив в идващия гейм. Смач и изящна къса топка донесаха задатък от две точки на поляка, само че ретур в навън и чудесно воле доведоха до дюс. При 40-40 Хуркач стигна до късмет за пробив, който бе отразен с ас. Последва мощна серия и още един ас за 3:3.

В идващия гейм Хуркач поведе, само че Гришо изравни с акуратен със смач - 15-15. Полякът взе без особени проблеми подаването си за 3:4, а българинът беше още по-убедителен на своя сервис-гейм, извоюван на нула - 4:4. Геймът стартира с замяна на точки след форхенд в навън на Хуркач и ретур на Гришо в мрежата. Димитров поведе след неточност на поляка, който обаче с два мощни сервиса се приближи на точка от продобиване на гейма. След това сподели и самообладание, с цел да дочака удар на Гришо в мрежата със сечен бекхенд - 4:5. С мощни сервиси и постоянна игра българинът даде единствено точка на противника си в идващия гейм, за се стигне до 5:5. Хуркач стартира с ас, само че Григор изравни с прекрасен смач. Димитров сподели отлична отбрана, само че това не беше задоволително и полякът си обезпечи най-малко тайбрек. Грешка от подсечен бекхенд на Димитров доведоха до 30-30, само че невърнат сервис означаваше 40-30. Полякът пласира приказен бекхенд по диагонала и добави с форхенд-униър за дюс. Ретур в навън означаваше гейм-бол за българина и той се възползва от случая с невърнат начален удар за 6:6.

Тайбрекът стартира с мини-пробив за Григор след прекрасен блок-ретур и неточност на противника. Последва разиграване от най-висша класа, което беше извоювано от българина - 2-0. Димитров обаче направи двойна неточност и върна очакванията на Хуркач, който с ас изравни 2-2. После пристигна и основният миг - полякът докосна мрежата при уинър преди топката да допре два пъти земята, както в правилника. Логично съдията отсъди точката за българина и това вбеси Хуркач, който захвърли от гняв ракетата си на корта. Сбъркан форхенд на Хуркач и драйв-воле на Гришо доведоха резултата до 5-2. Страхотен ретур на българина му издейства преимущество от 6-3 и троен мачбол при два идни сервиса. Размяна на бекхенди приключи с триумф на Димитров и той затвори дуела с 3:6, 6:3, 7:6(3) за 2 часа и 41 минути игра.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР