Грешките при катаджийските проби за наркотици на пътя дават до

...
Грешките при катаджийските проби за наркотици на пътя дават до
Коментари Харесай

Тестовете на КАТ за дрога – абсолютни ментаци

Грешките при катаджийските проби за опиати на пътя дават до 30% отклоняване.

Оказва се, че цялостен куп безобидни субстанции може да ви изкарат дрогиран и вкарат в пандиза. 

На процедура един подобен тест менте може да преобърне живота на всеки човек, трансформирайки го в нарушител, застрашен от три години отнемане от независимост, предизвестяват специалисти.

В това се убеди и служителят на ГДБОП Борислав Митев, за който в медиите се появи информация, че е седнал зад кормилото надрусан с амфетамини. 
В края на предходната седмица караната от Митев кола е спряна за инспекция на автомагистрала „ Тракия ” край с. Лозен. Направения на място полеви тест за дрога дава позитивен резултат и антимафиотът е арестуван. 

Полицаят, естествено, отхвърля да е дрогиран и упорства да му бъде направена кръвна проба във ВМА, която е надалеч по-точна. Информацията за ареста мигновено изтече в медиите и предстоящо провокира вълна от отвращение. От прокуратурата побързаха да издигнат обвиняване против спецченгето, въпреки резултата от проучването на кръвта му да не е подготвен. В съда е импортирано и искане за непрекъснатия му арест.

В бързината да се докара пред медиите като праволинеен герой за правдивост, наблюдаващият прокурор не си прави труда да приложи протокола от КАТ за осъществения полеви тест за дрога. 
Представени са само показанията на тримата пътни служители на реда, спрели за инспекция автомобила на своя сътрудник. Логично, магистратите отхвърлиха да наложат каквато и да е мярка за неотклонение на Борислав Митев, с претекст, че няма доказателства той да е направил закононарушение.

Ден по-късно стана ясно, че кръвната проба е негативна. Според медици, нейният резултат е надалеч по-надежден от полевите проби, което би трябвало да смъкна автоматизирано обвиняванията против служителя на реда. Митев от своя страна има право да заведе дело за парично обезщетение против прокуратурата, поради прекараните 72 часа в ареста и уронване на положителното му име. Юристи изясняват, че той обезпечено ще завоюва делото и ще стане следващият наклеветен водач, който прибира солидно обезщетение поради употребените от КАТ негодни проби за опиати.

Пътна полиция всеобщо употребява при инспекциите на пътя „ Draeger DrugCheck 3000 ”, който с проба от слюнка може да улови следи от пет типа опиати – марихуана, амфетамин и метамфетамин, кокаин, морфин и метадон. Дори и самият производител, обаче прецизира, че позитивната проба не е гаранция, че е изследваният е седнал зад кормилото надрусан. 

Тестът е толкоз сензитивен, че може да засече следи от дрога, която е използвана цели няколко седмици по-рано. Време когато въздействието на опиата от дълго време е престанало.
Заради високата му цена, инспекциите не са всеобщи. Тест наложително се прави при тежки произшествия с потърпевши. Ченгетата имат право по свое убеждение, да изследват всеки спрян водач, в случай че преценяват, че държанието му е несъответстващо, а пробата с дрегер не засече следи от алкохол. 

В случай, че резултатът е позитивен, процедурата е ясно написана. Незабавен арест и сформиране на акт, обиск, лишаване на книжката, преустановяване регистрацията на автомобила, а честа процедура е ченгетата да цъфнат и в дома на нарушителя за обиск. 
Той е без позволение на прокуратурата, тъй като се прави в „ условия на необходимост ”. Какви са те, всекидневно остава тайнственост.

По закон, набеденият за наркоман водач има право мигновено да изиска взимане на кръвна проба. Както можем да се досетим, не всеки от водачите знае това. Ченгетата, които са наясно, че тестванията им надалеч не са точни, всекидневно „ не помнят “ да уведомят за това изловеният извършител. Когато „ наркоманът ” въпреки всичко упорства да даде проба, изникват други спънки, описват препатили. Това би трябвало да стане в наличието на пътните служители на реда, само че самите те от време на време отхвърлят да съпроводят водача, макар че имат сходно законово обвързване.
Източник: Уикенд 
 



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР