Грешка при интубирането е непосредствената причина за смъртта на 31-годишната

...
Грешка при интубирането е непосредствената причина за смъртта на 31-годишната
Коментари Харесай

Лекарска грешка убила 31-годишната родилка Евгения и бебето ...

Грешка при интубирането е непосредствената причина за гибелта на 31-годишната жена в болничното заведение, стана ясно от заключението на медицинския одит. Младата жена умря на 17 юни тази година, по време на планувано секцио, а дружно с нея издъхна и бебето й.

Според одита пациентката е била интубирана два пъти и то несполучливо, написа " Струма.ком ". След първата интубация се появяват подозрения, че тръбата не е сложена вярно. Пациентката е екстубирана, събудена. Започват дейности за повторна интубация, няколко минути след която пациентката умира, макар осъществените голям брой реанимационни дейности.

От отчета на патолога излиза наяве, че интубационната тръба се намира във фарингса и хранопровода. Непосредствена причина за гибелта е механичната асфиксия, заради погрешно сложена интубационна тръба.

От констатациите на МН излиза наяве, и че са позволени редица нарушавания впредоперативния интервал. Не е осъществена оценка по Mallampati, по която се преценя какъв брой сложна бибила интубацията въз основа на дистанцията от основата на езика до небцето.Пациентката е имала анатомични особености на гръдния панер и шията, които обаче не са взети поради и не са отразени в здравната документи.

Медицинската процедура планува, когато по време на обзор и съвещания преди интервенция е открито, че интубацията е рискова и може да бъде затруднена, авансово да бъде готова опция за осъществяване на бронхоскопска интубация и при потребност на трахеостомия. В случая обаче, защото не са взети под внимание рисковете, не е осъществена и такава подготовка. Извършени са редица нарушавания по смисъла на Закона за здравето, като на пациентката не е обезпечено правото на налична и качествена здравна помощ, нито е обезпечена сигурност при процедурите съпровождащи лекуването,се споделя още в отчета.

Анестезиолог е доктор Димитров, който работи в реанимация. Прокуратурата е изискала заключението на медицинския одит, с цел да продължи работата си по случая. Това са рисковете на специалността, за голямо страдание стават и такива неща, доста е тъпо, разясниха лекари.

Семейството на младата жена ще търси правата си в съда.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР