Гръцкото правителство взе решение да обяви за персона нон грата

...
Гръцкото правителство взе решение да обяви за персона нон грата
Коментари Харесай

Гърция гони руски дипломати заради опит за намеса за името на Македония

Гръцкото държавно управление взе решение да разгласи за " личност нон грата " двама съветски дипломати, както и да забрани на още двама да влизат на гръцка територия, съобщи електронната версия на Kathimerini, базирайки се на свои източници, съобщи actualno.com. 

Като причина за решението Атина сочи, че съветските дипломати се пробвали да подкупят гръцки държавни чиновници, с цел да предадат избрана информация. Освен това  руснаците пробвали да въздействат върху договарянията сред Гърция и Македония за някогашната югославска република, както и да " влязат " в Гръцката патриаршия посредством " финансови облаги " за да определяне на по-сериозно съветско въздействие в Атон . Атина смята опита за интервенция в договарянията за името на Македония като " опит да се повлияе отрицателно на ролята на Гърция на Балканите ".Според високопоставени дипломатически източници, един от дипломатите, които Атина желае неотложно да изоставен Гърция, е Виктор Яковлев – представител на съветското посолство в Гърция.

 

Въпреки гръцката реакция, Атина заявява, че желае да поддържа положителни връзки с Русия. Гърция обаче категорично акцентира, че това може да се случи единствено в случай че и двете страни почитат суверенитета си. Ако има спомагателни реакции от страна на Москва, това единствено ще докара до крах на гръцко-руските връзки, предизвестява публична Атина.

Гръцкото държавно управление категорично натъртва и на обстоятелството, че никой гръцки посланик в Русия, включително и от консулските сформира, не си е разрешил да излиза отвън прецизното ограничаване на отговорностите си като гръцки представител. Атина прибавя и, че Гърция не е вземала внезапна и твърда позиция що се отнася до абсурда " Скрипал " и тогава не се е съгласила да гони съветски дипломати, както направиха доста европейски страни. Тогава Москва приветства тази позиция, припомня гръцкото държавно управление съгласно Kathimerini.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР