Гръцкото министерство на външните работи написа официално заявление във връзка

...
Гръцкото министерство на външните работи написа официално заявление във връзка
Коментари Харесай

Гърция осъди четенето на корана и мюсюлманските молитви в „Света София“ в Истанбул

Гръцкото министерство на външните работи написа публично заявление по отношение на опитите на Турция да трансформира истанбулската „ Света София “ още веднъж в Джамия, предава Фокус.
Гръцкият вестник Protothema, показва текста на позицията: „ Ние осъждаме четенията на кората и провеждането на молебствия в „ Света София “, които бяха посетени от ръководителя на турския Директорат за религиозни въпроси и излъчени от турската национална телевизия. „ Света София “ е обекта на международното културно завещание на ЮНЕСКО. Опитите тя да бъде превърната в джамия – посредством четене на корана, осъществяване на молебствия и други дейности е предизвикателство против интернационалната общественост, която би трябвало да се активизира и да реагира.
Това е ясно недопустимо предизвикателство към религиозните усеща на християните на всички места и към тези, които почитат културното завещание на човечеството и се случва по време, когато междуверския разговор би трябвало да се издига, а не подкопава. Призоваваме Турция да се държи като съвременна и демократична страна, да пази екуменистката природа на „ Света София “ и да почита вековната традиция на този монумент “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР