Гръцкият външен министър Никос Дендиас изпрати писма до ръководителя на

...
Гръцкият външен министър Никос Дендиас изпрати писма до ръководителя на
Коментари Харесай

Гърция предупреди Борел и Столтенберг за заплаха от сериозен конфликт с Турция

Гръцкият външен министър Никос Дендиас изпрати писма до ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, в които предизвести за опасността от сериозен спор с Турция, оповестява електронното издание на в. " Катимерини ".

В писмата, чиито копия бяха видени в сряда от Асошиейтед прес, гръцкият външен министър Никос Дендиас сподели, че държанието на историческия районен противник на страната му - и съдружник в НАТО - би трябвало да бъде наказано от трите органа.

„ Като не го създадем в точния момент или като подценим сериозността на въпроса, рискуваме още веднъж да станем очевидци на обстановка, сходна на тази, която сега се развива в друга част на нашия континент ", написа той, намеквайки за войната в Украйна. „ Това е нещо, което никой от нас в действителност не би желал да види. "

Писмата от понеделник и вторник идват в ниска точка в връзките сред двете съседки, които са разграничени от вековна омраза и модерни разногласия, в това число границите на Егейско море и имиграцията. Гърция и Турция бяха покрай война три пъти през последния половин век.

Във вторник президентът на Турция повтори едва завоалирана опасност за навлизане, отправена през уикенда. Атина отговори, че е подготвена да пази суверенитета си.

В писмата до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, ръководителя на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел и ръководителя на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, Атина цитира препратките на Ердоган към гръцката „ окупация " на островите в Егейско море, които са били част от Гърция от десетилетия, и към гръцкия народ като „ лицемерен ".

„ Турското управление явно е избрало да показа бъдещата експанзия като към този момент готова и, което е по-важно, като целесъобразно деяние ", сподели той. „ Освен в случай че не бъде забелязано в същинските си измерения и не бъде прегледано вярно от интернационалната общественост, това турско отношение рискува да дестабилизира нашия по-широк район и да аргументи последствия, чиято съвестност е мъчно да се оцени. "

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели във вторник, че Турция може „ да пристигна ненадейно една нощ " в отговор на хипотетичните гръцки закани, което допуска, че турска офанзива не може да бъде изключена.

Анкара твърди, че Гърция нарушава интернационалните съглашения, като поддържа военно наличие на острови покрай бреговата линия на Турция в Егейско море. Той също по този начин упрекна гръцката противовъздушна защита, че е нападнала турски изтребители по време на учения на НАТО над източното Средиземноморие.

Гърция твърди, че би трябвало да пази източните си острови - в това число горещите туристически точки Родос и Кос, които са доста по-близо до Турция, в сравнение с до континенталната част на Гърция - против своя по-голям и по-силен във военно отношение комшия.

Гърция съвсем всеки ден изстрелва изтребители, с цел да разпознава и прихваща турски военни самолети и постоянно избухват симулирани борби, които доведоха до няколко смъртни случая през последните десетилетия.

„ Отношението на Турция е дестабилизиращ фактор за единството и сплотеността на НАТО, отслабвайки южния фланг на Алианса в миг на рецесия ", написа Дендиас до Столтенберг.

И Гърция, и Турция са изправени пред решаващи избори следващата година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР