Гръцкият правителствен съвет за национална сигурност реши оградата по границата

...
Гръцкият правителствен съвет за национална сигурност реши оградата по границата
Коментари Харесай

Гърция ще удължи оградата по границата с Турция

Гръцкият държавен съвет за национална сигурност реши оградата по границата с Турция, която минава по долното течение на р. Марица (Еврос), да бъде удължена по цялата дължина на реката, заяви АНА-МПА.

В момента оградата е с дължина 38 км, като обгръща късия сухоземен сектор край Одрин и относително дребна част от речния. Общата дължина на границата сред Гърция и Турция в Тракия е към 200 км., предава Българска телеграфна агенция. 

Решено е било оградата да бъде удължена последователно с приоритет върху сензитивните точки за влизане на незаконни мигранти. Изграждането на новите сектори ще стане след конкурс за рамково съглашение. Съветът е решил също така да бъдат подсилени средствата на наблюдаване.

Сред главните тематики на съвещанието е бил увеличаващият се миграционен напън както по сухопътната, по този начин и по морската граница на Гърция. Темата за прекосяването на границата сред Гърция и Турция по р. Марица от незаконни мигранти стана настояща, откакто в средата на месеца гръцките управляващи откриха на гръцка територия 38 души от Сирия и Палестина.

Няколко дни по-рано те бяха подали сигнал, че се намират на островче в реката, за което гръцкото държавно управление съобщи, че е на турска територия. Там по свидетелства на мигрантите е умряло дете. По-късно мигрантите бяха избавени на 4 км южно от първичното си местонахождение, към този момент на гръцка територия. Гръцката страна заяви, че съгласно показанията на мигрантите те не са получили опция да подадат молби за леговище в Турция, а със закани са били принудени да преминат на гръцка територия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР