Гръцкият парламент прие в четвъртък закон, легализиращ еднополовите бракове, в

...
Гръцкият парламент прие в четвъртък закон, легализиращ еднополовите бракове, в
Коментари Харесай

Гърция легализира еднополовите бракове, ще могат да осиновяват и деца

Гръцкият парламент одобри в четвъртък закон, легализиращ еднополовите бракове, в забележителна победа за правата на индивида в Гърция и трансформирайки я в първата православна християнска страна с болшинство, открила тъждество в брака за всички.

Решението, подкрепено от 176 от 300 депутати в Народното събрание и със 76 срещу, следва месеци на поляризиран политически и обществен дискурс и беше приветствано като дълго чакано опрощение от ЛГБТ двойките в страната.

„ Това е крайъгълен камък за правата на индивида, отразяващ днешна Гърция – прогресивна и демократична страна, буйно отдадена на европейските полезности “, сподели министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис в обява на X след гласуването.

Въпреки че Гърция вкара цивилен партньорства за гей двойки преди съвсем десетилетие при лявото държавно управление на Сириза, единствено биологичните родители на деца в тези връзки бяха приети за законни настойници. Сега родителите от един и същи пол могат да бъдат приети за законни родители на децата си.

„ Новият закон най-сетне ще обезпечи успокоение на еднополовите родители по съществени въпроси, в това число родителските права на преживелия родител при положение на гибел на техния сътрудник “, сподели Катерина Трими, член на гръцката Национална комисия по правата на индивида и правист от организацията Rainbow Families. Тя обаче означи, че такива родители ще би трябвало да преминат през публични процедури за осиновяване, като сподели, че родителските права биха могли да бъдат открити „ по по-прост метод “.

Еднополовите двойки към този момент могат да осиновяват и в Гърция, само че не и да имат бебе посредством заместител. Както в огромна част от Европейски Съюз, сурогатното майчинство остава бодлив въпрос и гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, който внесе законодателството като „ въпрос на тъждество “, разясни първоначално, че това не е нещо, с което той желае да се захване. „ Идеята за дами, които се трансформират в машини за произвеждане на деца при поискване... това няма да се случи. “

Новото законодателство обаче признава статута на съществуващо поколение, в това число осиновени или родени от сурогати в чужбина.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР