Гръцкият парламент отложи гласуването на Договора от Преспа Гласуването в

...
Гръцкият парламент отложи гласуването на Договора от Преспа Гласуването в
Коментари Харесай

Гръцкият парламент отложи гласуването на Договора от Преспа

Гръцкият парламент отсрочи гласуването на Договора от Преспа Гласуването в гръцкия парламент на Преспанското съглашение за новото име на Република Македония бе отсрочено за на следващия ден в 14.30 часа локално време. Решението бе взето след среща на ръководителя и заместник-председателите на Народното събрание в Атина. 
 
Въпреки мощните реакции, които провокира, Преспанското съглашение съвсем несъмнено ще бъде утвърдено с поддръжката на минимум 152-ма депутати от 300-местния законодателен орган. Опозиционният водач Кириакос Мицотакис се отхвърли за внася избор на съмнение, само че неговата " Нова народна власт " е твърдо срещу контракта. 

 
Междувременно 1500 служители на реда са задействани в Атина поради плануваните за довечера демонстрации против утвърждението на съглашението.
 
Едно от главните възражения на „ Нова Демокрация ” против контракта, е че конституцията на някогашната югославска република Македония не е модифицирана и в нея не са отразени измененията, контрактувани сред двете страни. Въпреки острите политически и обществени реакции, които Преспанският контракт провокира, се чака ратификацията да бъде гласувана с минимум 152 гласа. Освен 145-имата депутати на „ Сириза ”, Ципрас може да разчита и на гласовете на трима депутати от центристката партия " То Потами ", на двама представители от досегашния съдружен партньор  „ Независими гърци ” и на двама самостоятелни депутати.

 
В същото време еврокомисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос съобщи, че съглашението е под въпрос. Според него договорката е по-скоро в интерес на Бившата югославска република Македония. На електронната си страница той написа:-->
 
" Преспанското съглашение не е уравновесено и тъкмо, по тази причина то е проблематично. Географският аршин, който всички гръцки държавни управления одобряват, е едно, само че историческият аршин в съглашението е различен. Етническата принадлежност и езикът основават националната еднаквост, а при контракта от Преспа те са оставени отворени за националистически политики ".
 
Бившият закостенял министър председател Костас Караманлис също насочи рецензии към държавното управление за това, че е приело контракта, без да почете чувствителността на гърците.

 
Гръцките фермери, които се заканиха, че през днешния ден ще създадат протестно шествие с тракторите си и ще блокират граничния пункт „ Промахон-Кулата “, не бяха позволени от полиция и жандармерия да излязат с машините си на пътя. Протестът на фермерите беше плануван за 14 часа при град Сидерокастро, който отстои на 20-на км от границата с България. Той беше умислен като част от готвената тази вечер многохилядна проява пред Народното събрание в Атина.
 
От „ Гранична полиция “ оповестиха, че са в непрекъснат контакт с сътрудниците си от гръцка страна. При възможни усложнения в придвижването през пункта навреме ще бъде предоставяна информация на пътуващите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР