Гръцкият фоторепортер Янис Бехракис, носител на наградата Пулицър, е починал

...
Гръцкият фоторепортер Янис Бехракис, носител на наградата Пулицър, е починал
Коментари Харесай

Почина един от най-обичаните фотографи на Ройтерс, носител на Пулицър


Гръцкият фоторепортер Янис Бехракис, притежател на премията Пулицър, е умрял на 58-годишна възраст през вчерашния ден, съобщи през днешния ден Асошиейтед прес. Смъртта му бе доказана от неговия шеф - организация Ройтерс, за която Бехракис работеше от 1987 година Журналистът страдаше от рак от няколко години, съобщи Българска телеграфна агенция.
Роден в Атина през 1960 година, Бехракис учи снимка в частно учебно заведение и работи в студио, преди да реализира фантазията си да стане фотожурналист. От началото на 1989 година той стартира да отразява събития в Европа, Близкия изток, Азия и Африка, постоянно в зони на спор.
През 2000 година той попада на засада в Сиера Леоне, евентуално от бунтовници, от която колкото да се измъква дружно с различен сътрудник от Ройтерс - Марк Чисхолм. Техният сътрудник Кърт Шорк, който е непосредствен другар на Бехракис, и операторът на Асошиейтед прес Мигел Гил Морено, са убити.
Бехракис е отпред на екипа от фотографи на Ройтерс, който завоюва премията Пулицър през 2016г. за отразяването на бежанската рецесия.
Неговите сътрудници не пестят похвали за работата му, както и за неговата подготвеност да даде съвет на конкуренцията.
"Янис бе най-хубавият фоторепортер от своето потомство...единствената причина аз да стана подобен ", сподели основаният в Истанбул фотограф на Асошиейтед прес Лефтерис Питаракис, който добави, че Бехракис е бил "дълбоко угрижен за хората, които е имал привилегията да снима в рискови за тях обстановки ".
"Имах шанс той да е мой преподавател и наставник ", добави Лефтерис Питаракис.
Танасис Ставракис - основан в Атина фоторепортер на АП, сподели: "ние всички му се възхищавахме и бяхме признателни за времето, което отделяше, с цел да помогне на сътрудниците с някой съвет ".
"Той оказа въздействие на потомство фотожурналисти ", добави Ставракис.
Бехракис оставя брачната половинка си Елисавет и щерка им Ребека, както и сина си от предходен брак - Димитри.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР