Гръцките магазини въведоха карантина за българи заради страх от внос

...
Гръцките магазини въведоха карантина за българи заради страх от внос
Коментари Харесай

Гърците започнаха да гледат с лошо око на българите, вече ги гонят от магазините

 Гръцките магазини вкараха карантина за българи поради боязън от импорт на ковид. Сериозният скок на броя инфектирани и приети в болница у нас намира необятно отразяване в медиите в южната ни съседка в разгара на туристическия сезон, който по всеобщо мнение върви към цялостен неуспех. Въпреки това терзанията на локалните са съществени и се отразяват в отношението към родните туристи, откри инспекция на " Телеграф медиа “. 

На колите с българска регистрация се гледа със съществено съмнение в туристическите обитаеми места по ръкавите на полуострова Халкидики. Така да вземем за пример в дребното крайбрежно градче Олимпиада, община Аристотелис, на клиенти, излизащи от коли с наши номера, се отхвърля достъп до единствения месарски магазин в покрайнината. Собственикът на магазина по учтив метод изяснява на българските туристи, че това се прави от съображения за сигурност. На клиентите се демонстрира ценоразпис пред комерсиалния обект, а в случай че към момента желаят да пазарят, продуктите им се носят до автомобила.

" Разберете ме. Това е малко градче, това е дребен бизнес. Ако се заразя, би трябвало да затворя обекта за доста дни, а това ще е пагубно за мен. По новините непрестанно дават, че вирусът в България е отвън надзор “, сподели за " Телеграф медиа “ притежателят Янис Стериарудис. " Знаем, че сте минали границата без наложителен PCR-тест и не желаеме да рискуваме. Говори се, че у вас ограниченията са доста разхлабени, а в Гърция към този момент задоволително хора умряха от този вирус “, сподели пък Параскевула Хрисани, която държи магазин за плажни такъми на централната улица в дребното градче и също пробва да обслужва българските туристи без да ги позволява в обекта си.

За сходни ограничения сигнализираха пред " Телеграф медиа “ и други от малцината ни туристи, съумели да се доберат до гръцкия бряг през последната седмица. " Сезонът така и така се обрисува да е цялостен неуспех и не считам, че е добре ние в допълнение да утежняваме обстановката “, сподели Деметра Ставриду, член на туристическия ръб на община Аристотелис.

Според нея поради несигурността, непрестанно изменящите се ограничения и условия на граничния надзор, туристите са най-малко на половина по-малко от предходната година. " Все още нямаме безапелационни данни, само че по мои наблюдения става дума за 70% спад на туристи от България, които за нас са най-големият източник на доходи.

При румънците и сърбите, които са след тях пък, спадът е даже по-драстичен “, разказа обстановката Ставриду. " Уж непрестанно държавните управления приказват по какъв начин би трябвало да се научим да живеем с този вирус без да блокираме стопанските системи си, само че като че ли вършат тъкмо противоположното. В Халкидики от години туризмът е главен източник на приходи за популацията, а туристите са най-много от България и Румъния “, добави Ставриду.

Изискването за наложително показване PCR-тест за лична сметка от влизащите в Гърция през Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата-Промахон бе доказано в понеделник на съвещание на националният щаб за битка с ковид под управлението на министъра на опазването на здравето Василис Кикилиас, оповестиха медиите в Гърция. То влиза в действие от на следващия ден, а документът би трябвало да е на британски език. Властите ще ревизират деликатно документите, като възможни имитации ще бъдат наказвани с цялата суровост на закона, гласи известието от щаба. Намалява се и времето за попълване на онлайн PLF-формуляр от 48 ч. на 24 ч. преди идване на Граничен контролно-пропусквателен пункт. До края на юли се анулират всички планувани фестивали в страната. Решено бе и контролът за съблюдаване на ограничаващите ограничения в страната да бъде засилен и да се засилва налагането на санкции.

Очаква се от една страна това да вдъхне някакво успокоение на локалните, само че в същото време ще понижи така и така стихналия туристически поток. За здравните управляващи в страната обаче заплахата от импорт на вируса остава сериозна грижа. По публични данни на гръцкия щаб от 398 новозаразени от началото на юли месец, 229 са били туристи. Мнозинството от тези носители на вируса са влезнали на гръцка територия през Кулата. По данни на щаба от 1 до 11 юли на вход в Гърция по всички Граничен контролно-пропусквателен пункт са направени 67 797 PCR-тестове, от които позитивни са били 218 или едвам 0.35%.

Същевременно обаче данните сочат, че позитивните проби на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата-Промахон са четири пъти повече от тези на интернационалното летище в Атина.

" Притеснително е, че " вносните “ случаи бележат постоянен растеж. Ние би трябвало да създадем всичко по силите си да засичаме инфектираните още при влизането им, да наблюдаваме местоположението на тестваните, както и да наложим прецизни карантинни ограничения, когато имаме открит случай. Иначе откакто епидемията бе като цяло овладяна, можем да си причиним втора вълна, каквато следим в България и Сърбия “, сподели Димитрис Параскеви, доцент в Медицинския факултет към Националния Каподистрийски Университет в Атина и съветник към националния щаб.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР