Гръцката полиция откри откраднати икони и резбовани дървени рамки с

...
Гръцката полиция откри откраднати икони и резбовани дървени рамки с
Коментари Харесай

Откраднати скъпи икони са открити в манастир в Атика

Гръцката полиция откри откраднати икони и резбовани дървени рамки с огромна историческа стойност в един от манастирите в Атика. Реликвите са изчезнали от други манастири и църкви отвън района. 

В сряда сутринта чиновници от отдела за културно завещание и антики на дирекцията по сигурността на Атика, подкрепени от екип от археолози и специалисти по византийски проучвания, нахлуха в манастира, където бяха открити църковни икони откраднати от различен манастир в провинцията през 2012 година

По време на акцията са открити 3 търсени икони, както и други 4 икони и дървени рамки, които са били откраднати преди доста години от разнообразни храмове.

Стойността на всяка икона се прави оценка на 40 000 евро.

Иззетите икони и други църковни предмети са трансферирани в централата на Ефората на антиките на Източна Атика, защото съгласно археолозите те попадат под защитните разпореждания на законодателството за отбрана на антиките и културното завещание като цяло.

От Дирекция „ Опазване на околната среда, собствеността и културното завещание “ не престават следствието, като се пробват да открият по какъв начин иконите и предметите са попаднали във притежание на манастира. Игуменът на манастира е дал показания в полицията, само че следствието продължава.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР