Гръцката икономика ще загуби около 2,5 милиарда евро заради фалита

...
Гръцката икономика ще загуби около 2,5 милиарда евро заради фалита
Коментари Харесай

Гърция губи 2,5 млрд. евро от фалита на “Томас Кук”

Гръцката стопанска система ще загуби към 2,5 милиарда евро поради банкрута на английския туроператор „ Томас Кук “. Това прави към 1,4 % от Брутния вътрешен артикул на страната, демонстрира изследване на гръцката хотелиерска камара (ГХК).

Сумата от 2,5 милиарда се образува по следния метод:

Проучване, извършено измежду хотелиерите от Института за туризъм и прогнози (ITEP), сподели, че най-старият туроператор в историята е поел към 190 милиона евро отговорности и загуби. Ако се включат и други форми на настаняване, тази цифра се повишава до 221 милиона евро. Като се вземат поради пристиганията по линия на други туроператори, които са употребявали аероплан на “Томас Кук ”, общите отговорности и загуби в региона на настаняване възлизат на 315 милиона евро, сочи изследването.

Друг фактор при образуване на загуби в размер на 516 млн. евро е за хотелиерския бранш през идната година; загубите за по-широкия бранш за настаняване се правят оценка на 929 млн. евро. Използвайки туристическия коефициент – т.е. умножаването на директния удар върху хотелите по 2.5, с цел да се оцени въздействието върху цялата стопанска система – се стига до общи планирани загуби в размер на 2,5 милиарда евро до 2020 година, демонстрира изследването на ITEP, представено от „ Катимерини “.

Хотелите с по-ниски категории могат да пострадат доста съществено от банкрута на „ Томас Кук “: От 9917 хотела в страната, 1193 са си сътрудничили с “Томас Кук ” тази година – т.е. 12% от хотелите в Гърция. Почти половината от тези (48%) са в категориите с една, две и три звезди.

Президентът на камарата Александрос Василикос разяснява, че организацията към този момент изследва набор от ограничения за подкрепяне на заетостта, паричния поток на засегнатите и устойчивостта на хотелите.

Той също по този начин акцентира нуждата от необятен съюз, включващ държавното управление, Гръцката национална организация по туризъм, районните и локалните управляващи, както и туристическите субекти и предприятия предвид на риска действителната стопанска система да загуби 2,5 милиарда евро до 2020 година Според Василикос са нужни старания за рекламиране на страната като туристическа дестинация и обезпечаване на спомагателни взаимоотношения и съдействие.

“Удължаването на туристическия сезон и привличането на туристи с високи приходи са цели, които са станали изключително належащи за стопанската система на туризма и страната като цяло ”, добавя Василикос. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР