Гръцката евродепутатка Ева Кайли бе арестувана в петък от белгийската

...
Гръцката евродепутатка Ева Кайли бе арестувана в петък от белгийската
Коментари Харесай

Красивата Ева Кайли и запечатаната врата „Достъп забранен“ в Европарламента

Гръцката евродепутатка Ева Кайли бе задържана в петък от белгийската полиция в границите на огромно следствие и беше упрекната за присъединяване в незаконна организация, пране на пари и корупция.

Кайли е обвинена в нелегално лобиране в интерес на страна от Персийския залив, която белгийските медии идентифицираха като Катар - противоречивия хазаин на Световното състезание по футбол през 2022 година

Ева била хваната „ на мястото на престъплението “ - единственото събитие, което води до неотложно лишаване на депутатския имунитет. Нейният татко Александрос и сътрудникът ѝ Франческо Джорджи също са били отведени за разпит поради хипотетичната им роля в схемата.

Скандалът отприщи стихия в Брюксел, като съвсем всеки час се появяват нови и нови обрати.
 Eva Kaili 3
Завършила архитектура, строително инженерство и европейски въпроси, Кайли стартира кариерата си като публицист за канал MEGA в родната си Гърция.

През 2007 година тя към този момент е народен представител в гръцкия парламент като член на ПАСОК - социалдемократическата партия, която тогава е една от водещите политически сили в средиземноморската страна.

Две години по-късно ПАСОК влиза в държавното управление под управлението на министър-председателя Георгиос Папандреу, който е подложен на тежки рецензии поради ръководството на опустошителната рецесия с държавния дълг.

Когато през 2011 година Папандреу е изправен пред избор на доверие, Кайли в началото отхвърля да го поддържа, само че по-късно трансформира мнението си и всички депутати от ПАСОК застават зад своя министър председател.

С утежняването на гръцката рецесия Кайли се кандидатира за Европейския парламент и е определена през 2014 година Тя се причисли към авторитетната група на Социалистите и демократите (S&D) - втората по величина групировка в Екологичен потенциал. И бързо си завоюва репутацията на другарски настроена и налична за медиите.

Кайли разшири своя профил като законодател, като се ангажира интензивно с все по-значимата цифрова стратегия на Европейски Съюз. Захана се със комплицирани тематики като изкуствения разсъдък, киберсигурността и блокчейн технологиите.

От 2021 година заплатата ѝ като евродепутат след облагане с налози възлиза на 7146 евро на месец, дружно с месечна обща надбавка от 4778 евро и възобновени пътни разноски.

През годините Кайли е била част от разнообразни комисии, в това число като заместващ член в Делегацията за връзки с Арабския полуостров (DARP).

Германският евродепутат Хана Нойман, която ръководи DARP, съобщи, че по време на мандата си е забелязала по какъв начин „ някои посолства “ се пробват да въздействат на решенията на комисията „ доста по-агресивно от други “.
Беше напълно явно, че няколко сътрудници от групата на S&D имаха мощно прокатарски дневен ред. Никога обаче не съм мислила, че в някои случаи това може да е обвързвано с противозаконна външна интервенция и обвиняванията ме шокираха. Ако се окаже правилно, че Катар или която и да е друга страна се е пробвала да повлияе на членовете на Европейския парламент посредством огромни подкупи, това ще бъде тежко задължение за дипломатическите връзки, а също и за работата ми с делегацията.
Хана Нойман, европейски народен представител, ръководител на DARP

Възходящата кариера на Ева Кайли доближи връхната си точка през януари, когато тя беше оповестена за един от 14-те заместник-председатели на Европейския парламент - позиция, която отразяваше нейния престиж измежду сътрудниците ѝ социалисти.

След шокиращия ѝ арест в петък 44-годишната жена беше изключена от ПАСОК и отстранена от групата на европейските социалисти, а персоналните ѝ активи бяха замразени от гръцките управляващи.

Журналистите незабавно започнаха да препрочитат нейни остарели изявления и дейности в търсене на улики, които биха могли да загатнат за непозволено близки връзки с Катар.

Публикации в обществените медии демонстрират, че Кайли е пътувала до страната от Персийския залив при започване на ноември и е провела значими срещи с премиера, министъра на труда и министъра на енергетиката на Катар.

Седмици по-късно Кайли изнесе тирада пред Европейския парламент, в която похвали трудовите промени в Катар и дефинира страната като „ положителни съседи и сътрудници “.
Днес Световното състезание по футбол в Катар в действителност е доказателство за това по какъв начин спортната дипломация може да реализира историческа промяна на една страна, с промени, които въодушевиха арабския свят.
Ева Кайли, европейски народен представител

И упреква европейците, че ползват двойни стандарти по отношение на Катар, защото съгласно нея те желаят да купуват неговия полутечен природен газ (LNG), с цел да смекчат енергийната рецесия, а в това време приканват за интернационален протест на Световната купа поради употребата на мигрантски труд и нарушаването на правата на ЛГБТ.

„ Катарците се ангажираха с визия по собствен избор и се отвориха към света. Въпреки това някои тук приканват да ги дискриминираме “ , разгневява се тогава Кайли.

През декември тя взе присъединяване в гласуването на парламентарната комисия по цивилен свободи, което беше концентрирано върху либерализирането на визовия режим за Кувейт и Катар и беше утвърдено с 42 гласа „ за “ и 16 „ срещу “.

Кайли обаче не е член на тази комисия и не е ясно кой евродепутат я е помолил да се намеси.
 Obisk Повече от милион и половина евро в брой бяха открити от полицията при обиските на някогашния евродепутат Пиер Антонио Панцери и Ева Кайли, нейния татко и колегата ѝ. Снимка: Le soir
Докато абсурдът се разгръщаше в Брюксел и отекваше на целия континент, катарското държавно управление се дистанцира от опозорения законодател.

„ Всяко свързване на катарското държавно управление със обявените изказвания е безпричинно и съществено дезинформирано “ , се споделя в изказване на катарската задача към Европейския съюз.

Екипът на Ева Кайли не отговори на няколко запитвания, изпратени от Euronews.

Автор: Хорхе Либорейро, Euronews

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР