Границата на цената се очаква да бъде обявена към края

...
Границата на цената се очаква да бъде обявена към края
Коментари Харесай

Г-7 прие таван на цените на руския петрол, Москва спря газа за Европа

Границата на цената се чака да бъде оповестена към края на годината Предложението за тавана пристигна от Съединени американски щати, само че доста експерти считат, че то ще е най-ефективно, в случай че бъде подкрепено от трети страни Русия няма да продава петрол на страни, които поддържат глобата
Западът продължава да се стреми да понижи приходите на Русия и по този начин да ограничи опциите й да продължава войната в Украйна. Москва дава отговор на всяка нова декларирана мярка със стягане на енергийните ограничавания за Европа.

В петък най-развитите страни, обединени в организацията Г-7, се договориха за въвеждане на таван върху цената на вноса на съветски нефт и нефтени артикули. Русия отвърна на заплахата със прекъсване на газа по " Северен поток 1 ", въпреки че по-рано денем беше оповестила, че ще възвърне доставките по него, които бяха спрени за 3 дни. Освен това Кремъл заплаши да не обезпечава нефт за страните, които одобряват решението на Г-7 за въвеждане на таван на цените на съветския петрол и нефтопродукти.
Реклама
Предложението за налагането на таван на цените пристигна от Съединени американски щати, само че доста експерти считат, че то ще е най-ефективно, в случай че бъде подкрепено от трети страни, които купуват съветски нефт в огромни количества, да вземем за пример Индия. В противоположен случай то няма да повлияе значимо на цените.
Какво се договориха страните от Г-7
Финансовите министри на страните от Г-7 - Съединени американски щати, Англия, Япония, Канада, Германия, Франция и Италия, оповестиха, че са се договорили да вкарат таван на цените на съветския нефт и петролни артикули. Механизмът включва даването на услуги за морски превоз, в това число обезпечаване и финансиране, единствено в случай че съветските петролни товари са закупени на или под ценовото равнище, " несъмнено от необятната коалиция от страни, които се придържат към и ползват тавана на цените ".

Първоначалната горна граница на цените ще се основава на набор от механически критерии и равнището на цените ще бъде преразгледано, в случай че е належащо, се споделя в изказването на министрите. Таванът не беше закрепен в петък, като се чака да бъде разгласен към края на годината.

Министрите споделиха, че възнамеряват да вкарат таван на цените от 5 декември - тогава влизат в действие и глобите на Европейския съюз против съветския нефт. Мерките на Брюксел против нефтопродуктите от Русия ще са годни от 5 февруари 2023 година
Реклама
Американският финансов министър Джанет Йелън съобщи, че таванът на цените на съветския нефт ще помогне в битката с инфлацията, като в това време ще нанесе удар върху способността на Москва да финансира войната си в Украйна.

Според източници на Financial Times Съединени американски щати договарят с Китай, Индия и редица други страни, които се възползват от предлаганите им от Москва отстъпки от пазарните цени, откакто доста европейски купувачи, които са най-големият клиент на съветските петролни компании, отхвърлиха да купуват съветски нефт поради войната в Украйна.

Анализатори считат, че единствено по този метод мярката може да има резултат. " Таванът на цените на практика няма да има влияние, в случай че Г-7 не успее да убеди другите съществени купувачи (напр. Китай, Индия, Турция и т.н.) да го одобряват ", декларира пред Bloomberg Кристофър Хейнс, световен анализатор на петрола в консултантската компания Energy Aspects. " Нито една от тях не е склонна да го направи макар предлагането за освобождение от западните финансови и застрахователни наказания против корабоплаването ", добавя той.
Важният въпрос е по какъв начин Г-7 ще управлява спазването на мярката Източник: Reuters
Американски представители настояват, че таванът на цените може да проработи, даже в случай че доста купувачи не се причислят публично към обединението, защото те към момента биха могли да употребяват системата за оказване на напън в договарянията с Москва, с цел да договорят по-ниски цени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР