Грандиозните слънчеви бури, които оцветяват полярното небе в красиви зелени

...
Грандиозните слънчеви бури, които оцветяват полярното небе в красиви зелени
Коментари Харесай

Силните слънчеви бури се случват по-близо до Земята от предполаганото досега

Грандиозните слънчеви стихии, които оцветяват полярното небе в красиви зелени линии, имат и по-тъмна страна: Те имат силата да провокират безпорядък в електрическите мрежи, информационните системи и спътници. Сега ново изследване допуска, че източникът на тези слънчеви стихии е доста по-близо до нашата планета, в сравнение с се смяташе до момента.

Земята е предпазена от тези стихии с нещо като балон, прочут като магнитосфера, който блокира нездравословната слънчева радиация. Но когато слънцето понякога излъчва високоскоростни потоци радиация – и с нея интензивни линии на магнитно поле – те могат мощно да взаимодействат с магнитното поле на нашата планета.

Когато този безоблачен вятър удари магнитосферата, двата набора от линии на магнитното поле се заплитат. Това взаимоотношение генерира топлота и форсира заредените частици – йони и електрони, импортирани от слънчевия вятър, краткотрайно отслабвайки магнитното поле на планетата и създавайки мощни магнитни стихии, които виждаме като сияния.

Но защото тези стихии са редки и няма задоволително спътници, с цел да ги следят, не е ясно къде и по какъв начин се случва това свързване на линиите на магнитното поле, показват създателите на проучването.

За да схванат това, откривателите употребяват наблюдения на НАСА, от Времевата история на събитията и взаимоотношенията на макро скалата по време на спътници Substorms (Time History of Events and Macroscale Interactions during Substorms – THEMIS). По време на слънчевите стихии тези спътници са позиционирани на магнитните „ опашки “ на Земята – частта от магнитосферата от страната на планетата, която не е обърната към слънцето – която става удължена от слънчевия вятър. Изследователите откриват, че това магнитно свързване – събитието, което разпалва магнитни стихии – може да се случи доста по-близо до нашата планета, в сравнение с се смяташе до момента: единствено на към три до четири диаметъра на Земята, съгласно изказването.

Нещо повече, метеорологичен сателит в околоземна орбита (или геосинхронна орбита) откри енергизирани електрони след бурята, което допуска, че събитието за свързване кара йони и електрони да се ускорят до високи сили. Електроните, които текат към планетата, носят сила по линиите на магнитното поле, с цел да основат сиянията на полюсите, които виждаме.

Това ускоряване може да бъде рисково за стотиците спътници, движещи се по геосинхронна орбита, а също по този начин може да бъде нездравословно за човешката ДНК, като по този метод съставлява риск за астронавтите, съгласно изказването.

Освен това слънчевите стихии могат да обиден жителите на Земята по значими способи. През 1921 година да вземем за пример магнитна стихия прекъсна телеграфните връзки и аргументи спирания на електрозахранването, които доведоха до изгарянето на жп гара в Ню Йорк, се споделя в известието.

„ Изучавайки магнитосферата, ние подобряваме възможностите си да се оправим с най-голямата заплаха за човечеството, което се спуска от космоса: стихии, захранвани от слънцето “, споделя в изказването водещият създател Василис Ангелопулос, професор по галактическа физика в UCLA. Тези открития могат да оказват помощ на астронавтите и жителите на Земята да се приготвят по-добре за вероятно рисково слънчево време.

Резултатите са оповестени на 13 януари в списанието Nature Physics.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР