Гражданската журналистка Чжан Чжан, която отразявала в социалните мрежи епидемията

...
Гражданската журналистка Чжан Чжан, която отразявала в социалните мрежи епидемията
Коментари Харесай

Затвор за журналистка в Китай заради отразяването на епидемията в Ухан |

Гражданската журналистка Чжан Чжан, която отразявала в обществените мрежи епидемията в Ухан през февруари, е наказана на четири години затвор след развой, траял няколко часа, заяви Франс прес, базирайки се на нейните юристи.

Чуждестранни дипломати и поддръжници на Чжан се пробваха да влязат в съда в Шанхай, където се организираше процеса, само че полицията не позволи нито тях, нито публицистите, оповестява Българска телеграфна агенция.

Народният съд в Пудонг призна 37-годишната някогашна адвокатка от Шанхай за отговорна по обвиняване за предизвикателство на суматоха и ужас, - постоянно употребявано против критици на държавното управление, показва ДПА.

Съдът упрекна Чжан в разпространение на погрешна информация по време на карантината в Ухан. В материалите, които разгласила онлайн, тя подлага на критика наложените от управляващите ограничавания поради епидемията, определяйки ги като " тежко нарушаване на правата на индивида ".

В снимани на мястото на събитието видеоклипове, неведнъж споделяни в обществените медии, Чжан показвала претрупани крематориуми и лечебни заведения в 11-милионния Ухан през февруари.

Процесът против Чжан е първият против цивилен публицист в Китай, само че евентуално няма да е последното, добавя ДПА, като припомня, че нейните сътрудници Ли Цзехуа, Фан Бин и Чън Цюшъ също са в неопределеност от февруари.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР