Гражданска война в ядрена държава е огромна опасност, затова бащата

...
Гражданска война в ядрена държава е огромна опасност, затова бащата
Коментари Харесай

Горбачов спаси Русия и света от ядрена катастрофа

Гражданска война в нуклеарна страна е голяма заплаха, по тази причина бащата на перестройката не употребява мощ за запазване на Съюз на съветските социалистически републики

 

Макар да бе на власт по-малко от седем години, Михаил Горбачов отприщи смайваща поредност от промени. Те обаче бързо го изпревариха и доведоха до рухването на властническата руска страна, освобождението на източноевропейските нации от съветско владичество и края на траялата с десетилетия нуклеарна борба сред Изтока и Запада, написа Асошиейтед прес, представен от dnes.bg.

Упадъкът му беше позорен. След като властта му бе безнадеждно подкопана от опита за прелом против него през август 1991 година, той прекара последните си месеци на поста, наблюдавайки по какъв начин република след република афишират самостоятелност, до момента в който не подаде оставка на 25 декември 1991 година Ден по-късно Съветският съюз самичък реши да постави завършек на съществуването си, отбелязва АП. 

Четвърт век след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Горбачов съобщи пред Асошиейтед прес, че не е мислел да употребява мощ, с цел да се опита да резервира съюза, тъй като се е страхувал от безпорядък в нуклеарната страна. " Страната беше цялостна с оръжия. И това незабавно би я
тласнало към революция ",
споделя той. 

Много от измененията, в това число разпадането на Съветския съюз, по никакъв начин не наподобяват на трансформацията, която Горбачов си показва, когато става руски водач през март 1985 година В края на ръководството си той беше безпомощен да спре бурята, която беше посял. И въпреки всичко Горбачов може би е оказал по-голямо въздействие върху втората половина на ХХ век от който и да е различен политик, отбелязва АП и напомня казаното от него в изявление за организацията през 1992 година, малко откакто се отдръпва от поста си: " Гледам на себе си като на човек, който стартира промените, които бяха нужни за страната, Европа и света ". " Често ме питат дали бих почнал всичко отначало, в случай че трябваше? Да, щях. И с повече непримиримост и увереност ", споделя той. 

Горбачов получава Нобелова премия за мир през 1990 година за ролята си за прекратяването на Студената война и прекарва годините по-късно в приемане на почести и награди от всички краища на света. Но в родината си е презиран от мнозина. Руснаците го упрекват за разпадането на Съветския съюз през 1991 година, тогавашната страховита суперсила. Бившите му съдружници го изоставиха и го трансфораха в изкупителна жертва за проблемите на страната. 

Горбачов в никакъв случай не си е поставял за цел
да унищожи руската система.
Това, което искаше да направи, беше да я усъвършенства, отбелязва АП. Скоро откакто пое властта, Горбачов стартира акция за излизане от икономическата и политическата застоялост в страната си, употребявайки политиката си на публичност, с цел да реализира задачата си - " перестройка " или преустрояване, преструктуриране. 

В записките си той споделя, че от дълго време е бил отчаян от обстоятелството, че в страна с големи естествени запаси десетки милиони живеят в беднотия. " Нашето общество беше задушено в хватката на бюрократична командна система ", написа Горбачов. " Принудено да служи на идеологията и да понася тежкото задължение на конкуренцията във въоръжаването, то беше с напрежение до краен лимит ", споделя той. 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР