Граждани се събраха на хепънинг под наслов Аз съм европеец,

...
Граждани се събраха на хепънинг под наслов Аз съм европеец,
Коментари Харесай

Хепънинг - Аз съм европеец, ние сме Шенген! пред Народното събрание

Граждани се събраха на хепънинг под наслов " Аз съм европеец, ние сме Шенген " пред Народното събрание на обяд през днешния ден. Организатори са политическа партия " Български напредък ".

Днес Съветът на Европейския съюз гласоподава за разширението на Шенген. Вотът е разграничен на две елементи - първата за България и Румъния и по-късно за Хърватия. Очаква се Нидерландия и Австрия да са срещу приемането на страната ни. Вотът за България е първа точка в дневния ред на съвещанието на правосъдните и вътрешните министри. След това се чака Загреб да получи зелена светлина за Шенген.

Идеята на хепънинга е за пръв път от доста време пред Народното събрание да се организира мероприятие, което е " за ", а не което е " срещу ", сподели пред публицисти Александър Николов (ПГ на " Български напредък " ).

По думите му мероприятието би трябвало да покаже единение, взаимност, желанието на българското общество, на българските политици за това, че страната ни е изпълнила всички механически критерии, че сме подготвени да бъдем част от Шенгенското пространство.

" Ние считаме, че достъпът до шенгенското пространство, в случай че ни бъде отхвърлен, ще бъде разследване на едно незаслужено и нестимулирано решение. Едно решение, което в действителност ще обслужва конюнктурни ползи на страните, които го създадат, доколкото и Европейската комисия, и множеството европейски страни са съгласни с това, че България е подготвена да бъде призната в Шенген ", съобщи още Александър Николов.

 Снимка: БТА

Хепънингът протича в акомпанимент с обичани български музикални осъществявания.

" Български напредък " през вчерашния ден внесе проекторешение, с което упорства Народното събрание да задължи Министерския съвет да гласоподават в границите на Съвета на Европейски Съюз срещу всички оферти и начинания на Нидерландия като реципрочна мярка по отношение на блокирането на страната ни за Шенген.

" Българската страна би трябвало да стартира да се държи съответно. В този случаи за нас това значи взаимност. Българският народ не следва да носи групова отговорност, тъй като в случай че е налице несъблюдение на дадени рекомендации, ограничения и политики, то Европейски Съюз има задоволително други лостове и механизми за налагане на наказания. Очевидно това не е по този начин, тъй като няма решение на орган на Европейски Съюз, който да не удостоверява готовността на страната ни за присъединение към шенгенското пространство ", разяснява депутатът от " Български напредък " и заместник-председател на Народното събрание Надежда Самарджиева във връзка настояването кабинетът да блокира в Европейски Съюз всички оферти от Нидерландия.

 Снимка: БТА

За да влезе страната ни в Шенген е нужна единомислещата поддръжка на всички страни членки на Европейския съюз.

Според ГЕРБ България е изпълнила всички критерии за участие.

От " Продължаваме промяната " оповестиха, че чакат отговори от служебния министър председател Гълъб Донев на чуване в Народното събрание през днешния ден, а " Възраждане " предложиха да излезем от Европейския съюз, тъй като съгласно тях по този метод ще защитим оцеляването си.

Българска социалистическа партия разгласи, че служебният министър председател настройва институциите една против друга по тематиката. Събитието е с начален час 11.00 часа и ще се организира на площада пред паметника на Цар Освободител в София.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР