Графити расист и изнасилвач бяха изписани върху залятата с червена

...
Графити расист и изнасилвач бяха изписани върху залятата с червена
Коментари Харесай

Вандализма заради расизма стигна до статуя в Италия, Макрон обеща да не пипа паметници

Графити " расист " и " изнасилвач " бяха изписани върху залятата с алена багра скулптура на италианския публицист Индро Монтанели в центъра на Милано, съобщи БГНЕС.
Известния италиански публицист е бил бранител на колониализма.
Протестиращите против расизма - група, наречена " Rete Studenti Milano ", поеха отговорност за нападението и разгласиха видео в Instagram. Те упорстват статуята да бъде отстранена от парка в Милано, който носи името на Монтанели. Журналистът, който умря през 2001 година, призна, че се е оженил за еритрейско момиче, когато то е било едвам на 12 години, по време на работа в армията през 30-те години.
Сподели с твоите другари
Съобщава се, че това е първото сходно нахлуване против скулптура в Италия при сегашните антирасистки демонстрации в Съединени американски щати и Европа, избухнали след гибелта на Джордж Флойд при полицейски арест в Съединени американски щати.
От " Rete Studenti Milano " нарекоха Монтанели " колониалист, трансформирал робството във значима част от политическата си активност " и обявиха, че на негово име " не може и не би трябвало да бъдат кръщавани обществени места ". Кметът на Милано Джузепе Сала съобщи, че статуята е сложена, с цел да бъде почетен безспорния журналистически принос на Монтанели, а общината почисти паметника.
Междувременно френският президент Емнаюел Макрон беше безапелационен, че Франция ще бъде " безкомпромисна " против расизма, само че няма да " изтрие " никого от историята си. Той съобщи това в обръщението си към нацията нощес. Конкретно Макрон сподели, че страната няма да се пробва да заличи детайли от своята история или да смъква скулптури на спорни обществени персони.
" Ще бъдем безкомпромисни против расизма, антисемитизма и дискриминирането. Ще се вземат нови решения за гарантиране на равенството ", съобщи той.
Президентът на Франция добави: " Републиката няма да заличи никаква диря или име от историята си. Тя няма да не помни нито една персона. Тя няма да смъкна нито една скулптура, само че с ще прегледа деликатно общата ни история и памет ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР