Градушката, която падна в Левски, нанесе големи щети на стотици

...
Градушката, която падна в Левски, нанесе големи щети на стотици
Коментари Харесай

Жители на Левски: За ден останахме без покрив и без работа

Градушката, която падна в Левски, нанесе огромни вреди на стотици домове, само че и заплашва да остави доста хора без работа, съобщи bTV.

За размер на вредите е рано да се приказва, само че в оранжерията в града провалите са за милиони левове. Тя се простира на повърхност от 120 дка, а за минути стихията е унищожила стъклено-стоманения ѝ покрив.

Гледката е като след война, разяснява Трифонова.
 Оранжерията в Левски
Снимка: bTV
Предприятието с най-вече вреди през днешния ден е пред затваряне. 200 души от района са на път да останат без работа.

„ За един ден останахме без покрив и без работа “, оплака се Снежана Неделчева, която живее на 200 метра от оранжерията и работи в нея.

„ Всичко е унищожено тотално! “, сподели агрономът Веселин Георгиев.

Днес е трябвало да стартират първите беритби.„ Тук работят цели фамилии... Чакаме помощ от страната. Затова сме тук. Семействата чакат на нашите пари “, сподели Гергина Тодорова.

Същевременно в града множеството хора започнаха поправки сами от боязън да не би да свършат керемидите, защото са остарял модел и се намират мъчно.„ Ние сме класическа жертва на битката на институциите в тази страна – разяснява агрономът Александър Христов. – Не може от 10 дни синоптиците да предизвестяват за рискови феномени и Агенцията за битка с градушките да стачкува. Две ракети да бяха разрушили, нямаше да сме очевидци на това нещо “.
 Оранжерията в Левски
Снимка: bTV
В селата Варана, Градище и Александрово провалите са огромни.

„ Като пристигнах, ми се доплака “, сподели кметският наместник село Варана – Стефан Личев.

Пострадалите имат право на еднократна финансова помощ. Тя се отпуска при избрани условия – ниски приходи и единствен парцел.Заради повреди тук-там през днешния ден водата е спряна. Като цяло ситуацията се възстановява, само че с мудни темпове.

Мащабът на вредите и нужната помощ към момента се правят оценка. В общината е образуван екип, който да оцени провалите.В другия тежко потърпевш регион – Самоков, където беше оповестено бедствено състояние, река Боклуджа е носила парчета и даже коли през града, събаряла е огради. В рамките на пет часа там паднаха 175 л/кв. м дъжд. На места равнището на водата е било над човешки растеж.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР