Градският съвет в Жирона – град, който влиза в състава

...
Градският съвет в Жирона – град, който влиза в състава
Коментари Харесай

Каталунският град Жирона обяви испанския крал за персона нон грата

Градският съвет в Жирона – град, който влиза в състава на самостоятелната област Каталуния, разгласи краля на Испания Фелипе VІ за личност нон грата, оповестяват испански медии. Също по този начин за нежелателен в този град беше разгласен и представителят на испанското държавно управление в Каталуния Енрик Мильо.
По-рано лявата радикална каталунска партия „ Кандидатура за национално единство” (CUP) предложи на управляващите в Барселона да разгласят Фелипе VІ и всички останали членове на кралското семейство за персони нон грата.
Представител от локална каталунска коалиция, застъпваща се за самостоятелност, изясни, че един от претекстовете испанският крал да бъде разгласен за нежелателен е неговото отношение и направените от него изказване по отношение на провеждането на референдум за самостоятелност в Каталуния.
Правителството на Испания на изключително съвещание на 21 октомври реши да задейства член 155 от конституцията, с цел да се оправи с каталунската рецесия. Кабинетът в Мадрид предлага да разпусне държавното управление в Барселона и в границите на шест месеца да разгласи предварителни избори за районния парламент. Предполага се, че до тогава функционалностите на каталунското държавно управление ще бъдат изпълнявани от представители на централната власт.
Тези ограничения на Мадрид би трябвало да утвърди испанският Сенат, чието съвещание се чака на 27 октомври.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР