Градският съвет на Рига гласува Паметникът на освободителите на Рига

...
Градският съвет на Рига гласува Паметникът на освободителите на Рига
Коментари Харесай

Руски съюз на Латвия пази съветски паметник в Рига

Градският съвет на Рига гласоподава Паметникът на освободителите на Рига от нацистките нашественици на бъде опустошен.

Още преди този момент съветски представители осъдиха желанието и показаха подготвеност да вземат паметника от Латвия.

В петък градският съвет на Рига реши да стартира всички подготвителни работи, нужни за бъдещото разглобяване на паметника на руските бойци в Задвиние. " За " гласоподаваха 38 депутати, седем бяха срещу, а в съвета нямаше въздържали се.

След гласуването в Общинския съвет на Рига в центъра на града стартира протестна акция, в която се включиха към 200 души. Според вестник Delfi на площада пред кметството служителите на реда са задържали седем души, измежду които е била и лидерката на Руския съюз на Латвия и член на Европейския парламент Татяна Жданок.

Мемориалният комплекс, наименуван Паметник на бойците от Съветската войска, освободили Съветска Латвия и Рига от нацистките нашественици, е открит през 1985 година Представлява съвсем 80-метрова колона със златни звезди, до която са сложени статуи на руски бойци.

Преди гласуваните Народното събрание утвърди законопроект, с който се прекратява действието на член 13 от латвийско-руския контракт от 1994 година, който подсигурява опазването на мемориалните структури. Този закон отстранява главната правна спънка пред разрушаването на паметника.

Решението на Народното събрание е директно обвързвано с съветската инвазия в Украйна - действието на член 13 ще бъде спряно, до момента в който " не бъде прекъснато нарушаването на интернационалното право от страна на Русия във връзка с Украйна, в това число изтеглянето на войските ѝ от украинска територия, цялостното възобновяване на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна в сходство с интернационалното право и изплащането на обезщетения на Украйна за осъществените нарушавания на интернационалното право ".

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова реагира на решението на Сейма, като назова депутатите " гуляйджии ". Губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко изпрати публично писмо до кмета на Рига, че е подготвен да прибере паметника.

В навечерието на Деня на успеха разногласията към руския монумент се изострят. Тази година латвийските управляващи позволяват единствено полагането на цветя пред паметника вместо обичайните концерти и шествия на 9 май, което провокира неодобрение измежду рускоезичното население. В същото време към паметника беше проведена фотоизложба с фрагменти от войната в Украйна.

В парка към него започнаха да се събират протестиращи както за, по този начин и срещу Русия. Полицията стартира и да огранява мястото.

В резултат на това полицията образува към 20 административни каузи (главно за присъединяване в неразрешени манифестации, както и за излагане на неразрешени символи) и три наказателни каузи (по членове за опозиция против полицията и оправдаване на геноцид), оповестяват локалните медии.

На 11 май началникът на полицията съобщи, че паметникът ще бъде ограден до 31 август. " Дори и да не бъде опустошен, дано бъде пропуснат, следващата година няма да има полагане на цветя. Той съставлява заплаха за публичната сигурност, никой към този момент няма да се приближи до него. Дори и да не бъде съборен, в близост ще има полиция. Няма да има поднасяне на цветя на мястото, покрай паметника, нито в подножието на площада ", цитира вестник Delfi думите на Рукс.

В същия ден стартира набирането на средства за демонтирането на паметника - порталът Ziedot.lv към този момент е събрал над 200 хиляди евро за разрушаването на " паметника на окупацията ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР