Градската железница на Пловдив стана повод за прехвърчане на искри

...
Градската железница на Пловдив стана повод за прехвърчане на искри
Коментари Харесай

Колко градска е градската железница на Пловдив? Министър Събев я „изгражда” с 10 влака

Градската железница на Пловдив стана мотив за прехвърчане на искри сред кмета Здравко Димитров, регионалния шеф Йордан Иванов и министъра на превоза Николай Събев. Докато тримата си подмятат топката кой, по какъв начин я построява и дали ще е сполучлива, от министерството се готвят да създадат нещо, което няма нищо общо с концепцията за градска железница, залегнала и в новия, и в остарелия Общ организационен проект.

Т.нар. градска железница на Пловдив, попаднала в Плана за възобновяване и резистентност се изчерпва със закупуването на влакови композиции, с които ще зачестят линиите по главните посоки: Пловдив – Карлово; Пловдив – Асеновград; Пазарджик – Пловдив – Димитровград и Пловдив – Белозем. Единствената линия, които ще прилича градска железница е последната, като тя ще прави кръгове в пловдивските гари и тези в Скутаре и Белозем.

Нито дума няма в плана за градска железница в Плана за възобновяване по отношение на построяването на инфраструктурата – естакадата, удвояването на линиите, нови жп връзки и други, залегнали в транспортната скица на Общ устройствен план.

Какви са разликите в идейните разработки и какъв резултат ще има?

Проектът в Плана за възобновяване и резистентност

„ Извършване на промяна в обслужването на пасажери с железопътен превоз в крайградските и междурегионални посоки, посредством закупуване на нов преносим състав” е един от 10-те плана, залегнали в транспортната съгласуваност на Плана.

В него написа, че автомобилното придвижване в Пловдив провокира все по-сериозни провокации за напредването до града. Градският превоз е проведен единствено в границите на общината, като в същото време доста огромен дял от пътуванията са от и до града.

Най-натовареното направление в региона на Пловдив е връзката с Асеновград, както и това до сред Пазарджик и Димитровград. Макар и по-слабо по отношение на другите две, направлението до Карлово също генерира значителен трафик, изключително във връзка с ежедневните трудови пътувания към Тракия икономическа зона.

Идеята е да се закупят общо 42 мотриси за София, Пловдив и Русе с капаците сред 200 и 300 места, които да се вкарат в сегашните жп направления, които се извършват, с леки корекции на разписанията и маршрутите.

За жп възел Пловдив се плануват 10 едноетажни мотриси, както и още 6 за връзката сред Димитровград – Пазарджик през Пловдив.

От 10-те мотриси – 7 ще бъдат за Карлово – Пловдив – Асеновград, а другите 3 Пловдив - Белозем - Пловдив.

Едно от нововъведенията ще бъде, че ще има директна връзка сред Карлово и Асеновград през Пловдив. В момента пасажерите би трябвало да се прекачват от Централна гара, в случай че желаят директна връзка.

Другото изобретение от сегашните жп направления е, т.нар, вътрешна линия – Централна гара – гара Тракия – Скутаре - Белозем – Филипово – Централна гара.

В Плана е записано, че направлението Карлово – Пловдив ще се извършва през 60 минути от 06:00 до 19:00 часа, а Асеновград – Пловдив през 30 минути в този диапазон. Вътрешната линия Пловдив – Белозем – Пловдив ще бъде през 60 минути от 06:00 – 10:00 и 15:00 – 19:00 часа.



На всеки час ще се движат и мотрисите сред Пазарджик и Димитровград. В момента по тези посоки има влакове съвсем на всеки час заран, а следобяд са през два часа.

Разликите ще бъдат и в спирките, като ще се обособят нови в Пловдив, както и в околните обитаеми места, които ще обслужват влаковете. Тепърва обаче те ще се прецизират.

Проблемът на този проект е, че на никое място не се загатва нищо за инфраструктурните обекти, нужни, с цел да няма противоположния резултат градската железница – да се натовари още повече трафикът.

Това неизбежно ще се случи, в случай че се пуснат влакове през 10 минути по линията Централна гара – Филипово без естакада. На процедура това значи, че прелезите ще бъдат съвсем непрекъснато пуснати на бул. „ Копривщица”, а регион „ Западен” ще е откъснат от останалата част на града. Друга причина също липса – удвояване тук-там на жп линията, с цел да няма спорове сред товарния и пътническия транспорт по направленията.



Проектът на „ Булпан” за градска железница

Бъдещият S-Bahn съгласно Общ устройствен план би употребил към 47 км жп пътища. Инфраструктурата е благосъстоятелност на НКЖИ, само че товарният трафик би трябвало да бъде спрян и трасета да се включат в автоматизираното ръководство на жп трафика. Влаковете могат да станат съставка от мрежата на градския превоз на Пловдив и да следват неговите правила - светофари и спирки, както е обикновено за един град.

Този план би трябвало да свързва всички региони на Пловдив, както и 11 близки обитаеми места, като се употребява сегашната жп мрежа и създаване на нови връзки. Това е залегнало в плана на новия Общ организационен проект, който е създаден от „ Булплан”.

Предвижда се тя да се движи със междинна скорост от 25 км/ч, като към нея има и специфични рейсове линии, които да я обслужват. Освен това системата би трябвало да включва и местата за прехвърляне, за местоположението на всеобщите паркинги и гаражи, свързани със системата Park&Ride (паркирай и пътувай).

В разбора на проектантите е заложено, че би трябвало да се изградят няколко нови коловоза, които да се употребяват от градската железница, с цел да не се дублират с останалия жп трафик. Така съгласно тях би трябвало да се изградят нови коловози сред Централна гара и Филипово, Филипово – Скутаре, Тракия – Скутаре, както и директна жп връзка сред жп гара Тракия и гара Филипово.

Отделно планът за S-Bahn включва и повдигането на естакада и премахването на жп прелезите по бул. „ Копривщица”, което би отпушило съществено трафика. Само този план е за на 100 млн. евро.

Идейният план е създаден с създаване на долно строене за двойна линия и горно строене за еднопътна линия. В региона на стадион Пловдив е планувано създаване на нова жп спирка.

Ще бъдат построени нови уреди - мостове, надлези (пътни и пешеходни):

-Изграждане на железопътна естакада - ново оборудване за елиминиране на пътните пресичания по булевардите " Пещерско шосе ", " Свобода " и " Шести септември "

- Изграждане на двупътен жп мост над река " Марица "

- Изграждане на 2 пешеходни подлеза

Ежедневните курсове на „ S - Bahn” железницата, които могат да се употребяват са дадени по 6 линии съгласно Общ устройствен план.

№ 24 – Радиново – ж.п. гара Филипово – Централна гара – Сточна гара – ж.п. гара Тракия – Скутаре – Войводиново – Филипово

№ 25 – Кадиево – Злати ров – Централна гара – Сточна гара – Крумово – Ягодово – Катуница

№ 26 – Централна гара – Христо Смирненски – регион „ Южен” – Южна промишлена зона – Сточна гара – Централна гара

№ 27 – Труд – ж.п. гара Филипово

№ 28 – Скутаре – Войводиново – ж.п. гара Филипово

№ 29 – летище „ Крумово” – ЮИЗ – Сточна гара – Централна гара



Градска ли е градската железница, която счита да пусне държавното управление?

Както се вижда разликата в градската железница на Министерството на превоза е радикално друга от плана, който създава Община Пловдив.

На процедура посредством Плана за възобновяване ще бъдат обезпечени още влакове по сегашната жп мрежа и ще се изградят няколко нови спирки. Както стана дума без плана за естакада е доста евентуално придвижването да се утежни, в сравнение с да се усъвършенства посредством повече пасажери.

НКЖИ е също институцията, която ще движи възможното повдигане на жп релсите, само че по оперативна стратегия „ Транспорт”. Тук към този момент има и колизия сред Плана на министър Събев и планът за жп възел Пловдив(втория етап).

В стратегическия документ е залегнало, че до 2024 година би трябвало да тръгне така наречен градска железница с новите написания и мотриси. Почти невероятно е пък до тогава даже да се започват каквито и да е поръчки за повдигането на жп линиите. Така шансът градската железница да спре по направлението Карлово – Филипово – Централен гара, щом тръгне е значителен.

Огромният проблем е неналичието на интегриран метод в ръководството на плана за градска железница, както и отсъствието на всякаква съгласуваност сред градските управляващи и страната.

Друг е въпросът дали не се бърза единствено и единствено да се закупят едни влакови композиции. Отговорът обаче е по-скоро политически и няма връзка с експертния диалог за плана, който е жизнен за целия пловдивски район. За страдание, при неуспех с него – бъдещето на градската железница ще бъде зачеркнато вечно, тъй като никой няма да посмее да повдигне тематиката за трети път.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР